Kahed eelmised parlamendivalimised võitnud, kuid ikkagi opositsiooni tõrjutud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar astub küsitluste põhjal vastu oma kolmandale järjestikusele võidule.

Savisaare ja tema juhitud erakonna šansid peaministri tooli püüda näivad olevat paremad kui eales varem. Kaheksa aastat tagasi sõlmisid Isamaaliit, Reformierakond ja Mõõdukad juba ette Savisaare-vastase liidu, et pärast riigikogu valimisi koos võimule tulla.

2003. aastal ei piisanud ülinapist võidust Res Publica üle, kuigi president Arnold Rüütel tegi siis Savisaarele formaalse valitsuse kokkupanemise ettepaneku. Eelnevalt oli Keskerakond jäetud koalitsioonikõneluste ukse taha. Eesti Päevalehe andmetel oli Partsi juhitud valitsuse koosseis toona 75 protsendi ulatuses enne valimisi kokku lepitud.

Vastasrinne puudub

Nüüd on pilt hoopis teine. Hoolimata kohati vihasest Keskerakonna-vastasest retoorikast ei välista esmakordselt ükski poliitiline jõud ühist valitsust Kesk-erakonnaga. Sügavalt on muutunud ka Savisaare enda stiil. Sel korral ei praali ta enam kindla valimisvõiduga ning on paremparteide kurvastuseks unustanud astmelise tulumaksu loosungi. Keskerakonna liidrist õhkub rahu, enesekindlust ja suuremeelsust.

Põhjust on loota ka Kadriorule. “President Toomas Hendrik Ilves on lubanud, et ta teeb valitsuse moodustamise ülesande võitnud erakonna juhile,” on öelnud Keskerakonna peasekretär Kadri Must, kelle kinnitusel oleks Savisaar Eestile parim peaminister.

Keskparteilaste meeleolu kergitasid eile nii Eesti Päevalehes kui ka Postimehes ilmunud uurimused, mis ennustasid keskparteile veenvat edu Reformierakonna ees. Ülimalt jõulise kampaania teinud ja kõikidele valijarühmadele panustanud Reformierakonna jaoks oleks aga teine koht selgelt kaotus, mis tähendaks suure tõenäosusega valitsusjuhi kohast ilmajäämist.

Must stsenaarium on viirastunud ka Reformierakonna tippudele. Justiitsminister Rein Lang süüdistas läinud nädalal oma blogis Isamaa ja Res Publica Liitu Reformierakonna vastu suunatud “sopakampaania” korraldamises, millest võitvat vaid Keskerakond ning kaotavat kaks paremerakonda. Ta ei välista või-malust, et Savisaar suudab luua seinast seina koalitsiooni. “Selline sea ja käo valitsus Savisaare juhtimisel ei suudaks lahendada ainsatki riigi ees seisvat tulevikuprobleemi ja upuks valimiseelsete lollide lubaduste lunastamise populismi,” kirjutas Lang.

Mitmel hinnangul võivad aga Keskerakonnale soodsad valimisküsitlused hakata töötama just Ansipi partei kasuks. “Mõlemad uuringud ütlevad, et Reformierakond võidab IRL-i. See võib tähendada, et valijate paremtiival olevad kõhklejad ja eriti need, kes ei taha mingi hinna eest Savisaart peaministriks, lähevad ja annavad oma hääle Reformierakonnale,” märkis üks analüütik.

4. märtsini jäänud päevad võivad seega Keskerakonna käeulatuses olevat triumfi väärata. “Ma ei imesta, kui Reformierakond kogub 200–300 häält rohkem,” sõnas ta. Õige vastus selgub nädala-kahe pärast.