Suur osa naisi jätab tähelepanuta vähi ennetamiseks saadetud sõeluuringu kutse, mis aitaks leida varajasi märke haigusest siis, kui see on täiesti ravitav. Nii osaleb sotsiaalministeeriumi and-metel rinnavähi uuringutes vaid pool ja emakakaelavähi uuringutes vaid kolmandik kutsututest. Värskelt valminud vähistrateegia üks eesmärke ongi pöörata suuremat tähelepanu vähktõve varasemale avastamisele ja sõeluuringutes osalemisele.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ülla-Karin Nurme sõnul on nende eesmärk mitte ainult kutsuda, vaid ka teada anda, miks peaks uuringutele tulema.

Samas raskendab vähiga võitlemist endiselt arstide nappus – mullu andis haigekassa vähijuhtude raviks raha juurde, kuid haiglatel oli raskusi niigi paljude patsientide ravimisega. “Loomulikult kummitab meid arstide puudus,” ütles Nurm. “Kahjuks selle strateegiaga inimeste puudust lahendada ei saa, kuid püüame anda võimalusi täiendkoolituseks, et häid spetsialiste Eestis hoida.”

Rohkem rõhku koolitusele

Uue kava järgi hakatakse rohkem rõhku pöörama spetsialistide täiendkoolitusele diagnostika osas ja kiiritusravi kvaliteedile, ütles Nurm. Samas peaks strateegia rakendudes paranema ka taastus- ja hooldusravi, et vähihaige saaks maksimaalselt hea elukvaliteedi, vaevuste leevendamise ja toetuse kuni elu lõpuni. Ravi korralduse ja kättesaadavuse kvaliteedi ning ennetustöö kõrval on plaanis teadvustada ühiskonnas rohkem vähki põhjustava riskikäitumise ohte.