Sihvakas tugeva kehaehitusega pensionär, kelle pika jope seljal on suurte tähtedega trükitud Russia, jalutas reipal sammul Shirahatayama suusaradade äärsetest tõusudest üles. Tema nägu sai 35 aastat tagasi tuttavaks kesktelevisiooni ülekannete vahendusel Sapporo taliolümpialt – Galina Kulakova krooniti suusakuningannaks.

N. Liidu suusakuulsused, kelle seas on ka olümpiavõitjad Raissa Smetanina ja Zinaida Amossova, saabusid MM-ile külalistena. Neile ei meeldinud siiski istuda vipisektoris, vaid metsas kaasmaalasi ergutada. 64-aastane Kulakova puhus pasunast “tuut-tuut” ja naeris lõbusalt.

“Kolmkümmend viis aastat on küll möödunud, aga kõik tundub nii värskelt silme ees,” ütles 1972. aasta taliolümpial 5 km, 10 km ja teatesõidus kulla teeninud Kulakova, kes koos Hollandi kiiruisutaja Ard Schenkiga tõusis mängude edukamaks sportlaseks.

Puusuusakuninganna

Udmurtiast pärit Kulakova töötas kolhoosis lüpsjana, kui jäi rajooni võistlustel silma. Ta meenutas, et lõikas kasu 1972. aasta olümpial valitsenud heast ilmast, mis ei tekitanud suuskade määrimisel raskusi.

“1968. aasta Grenoble’i olümpial läksime määrdega alt,” lausus Kulakova, kes oma esimeselt olümpialt sai 5 km distantsil hõbeda ja teatesõidus pronksi. “Kaks aastat hiljem MM-il Kõrg-Tatrates Štrebske Plesos kippus külm liiga tegema, ometi tuli sealt kaks võitu.”

Sapporos oli veel puusuusa- olümpia. Kulakova tunnistas, et ei suutnud plastsuusaga täiesti kohaneda. “Mu tulemused polnud küll pärast Sapporo võistlusigi halvad,” lausus 1982. aasta MM-il teatesõidus hõbeda teeninud ja seejärel 39-aastasena tippspordist loobunud venelanna.

Oma eluoluga rahul oleva Kulakova auks rajati Izˇevskisse suusamuuseum, kus käib palju külalisi. Lisaks õpetab ta noor-

sportlasi ja käib Venemaa koondise kiibitsejana tippvõistlustel. “Ma ei tunne igavust ja mind pole unustatud,” ütles ta.

Vanim taliolümpiavõitja

Neljakordse olümpiavõitja Raissa Smetanina tähelend algas 1974. aasta Faluni MM-il. 1992. aasta Albertville’i olümpial sai Komimaalt pärit mehise olekuga naisest võiduka ühendatud võistkonna (nii oli selle nimi – N Liitu polnud enam ja Venemaad polnud veel – toim) teateneliku liikmena vanim taliolümpia kullaomanik – kaksteist päeva hiljem sai ta 40-aastaseks.

“Igiliikuriks” kutsutud Smetaninal ja Kulakoval aitas aastaid hiilata jäägitu pühendumine. “Elasime ainult suusatamisele, päevast päeva,” lausus ta. “See oli meie maailm, mis meeldis väga. Ei näinud mingit põhjust loobuda ajal, kui suutsime medaleid võita. Noored pidid võitlema endale koondisekoha, mitte saama seda kingituseks.”

Smetanina kiitis Venemaa olümpiakomitee juhte, kes pole spordikangelannasid unustatud. “Saame väärilist pensioni, meid tuuakse suurvõistlustele,” lausus ta.

Sõktõvkaris noori juhendav Smetanina meenutas hea sõnaga Rutt Šmiguni. “Harjutasime koos liidu noortekoondises, ka Anatoli Sˇmigun oli meiega,” ütles eile 55-aastaseks saanud naine. “Kahju, et Rutt nii vara abiellus ja suurest spordist kõrvale jäi. Seda enam aga tunnen rõõmu tema laste üle. Hoian Kristinale pöialt!”

Galina Kulakova

•• Sündinud 29. aprillil 1942 Udmurtias.

•• Saavutused: OM – neli kulda, kaks hõbedat, kaks pronksi. MM – viis kulda, kaks hõbedat, kaks pronksi.

Raissa Smetanina

•• Sündinud 29. veebruaril 1952 Komis.

•• Saavutused: OM – neli kulda, viis hõbedat, üks pronks. MM – neli kulda, kolm hõbedat, kolm pronksi.