Tema valida on, kas panna uus valitsus kokku Reformierakonnast, IRL-ist ja SDE-st või luua Reformierakonna ja Keskerakonna baasil teovõimeline, 60 häälele toetuv kaksikvalitsus, milleks varasemas Eesti poliitilises ajaloos pole võimalust olnud.

Selline positsioon lubab Reformierakonnal dikteerida mängu ka sisulistes küsimustes ehk suruda koalitsioonilepingusse enda olulised lubadused ja sõita üle partnerite omadest.

Nii valimisööl kui ka eile kinnitas Ansip korduvalt, et on võtnud suuna laiapõhjalisele koalitsioonile. Tema sõnul langes esimene valik IRL-ile just kahe erakonna sarnaste valimisplatvormide tõttu. Koalitsiooni kolmanda osapoolena näeb Reformierakond sotse, et esindatud oleksid ka vasakjõud.

“Ootame konsultatsioone suure huviga,” ütles IRL-i peasekretär Margus Tsahkna, kes läheb täna hommikul koos Mart Laari ja Jaak Aaviksooga Stenbocki majja Reformierakonna tippudega kohtuma. Tsahkna keeldus arutamast, mis teemad võivad kujuneda kõneluste keerulisemateks.

Erakonnad on viimasel ajal vihaselt ragistanud kaitsepoliitika üle. Lisaks on üksikute Reformierakonna ja IRL-i tipp-poliitikute omavahelised suhted nii pingelised, et raske on neid kujutleda ühes koalitsioonis. Jürgen Ligi ei tee sellest oma blogis saladust. “Ja muidugi IRL kui partner. Ei kujuta ette, milline on sealne siseintriigide tase ja ebastabiilsus valimistulemuste valgel. Mentaalselt nad ühinenud pole, isegi Res Publica osa neist on risti ja põiki lõhki,” arvustab ta.

Maailmavaatelised vastuolud eristavad Reformierakonda aga sotsidest, kes teatasid eile, et on valmis kandma valitsemisvastutust ja soovivad olla tasakaalustavaks jõuks paremerakondadele. Reformierakond tuleb kõnelustel välja nõudmisega langetada tulumaks 18 protsendini, millega õhukese riigi vastu võitlevatel sotsidel on vähemalt näiliselt võimatu leppida.

Kõnelused tulevad keerulised

SDE esimehe Ivari Padari väitel on programmiliste erinevuste tõttu kõnelusi kindlasti raske pidada. Samas näitasid presidendivalimised, et kolme erakonda seovad ühised demokraatlikud väärtused, märkis Padar.

SDE läheb seisma Tallinna-Tartu maantee neljarealiseks ehitamise, lasteaiakohtade kättesaadavuse ja pensionide tõusu eest ning taotleb parteide kampaaniakuludele kümne miljoni kroonise ülempiiri seadmist.

Ansip ei tõmmanud ust lõplikult kinni ka Keskerakonna ees, öeldes, et välistatud pole kõnelused ka teiste erakondadega. Ka IRL-i ja SDE juhid teavad hästi, et Reformierakonnal on kogu aeg tagataskus variant luua ühine valitsus Keskerakonnaga. Vähemalt teoreetiliselt saab rääkida ka Keskerakonnast, IRL-ist ja SDE-st koosneva valitsusliidu tekkest, mis kukutaks kaheksa aastat järjest võimul olnud Reformierakonna opositsiooni. Selleks peaks aga peaministripartei läbirääkimistel “pilli päris lõhki ajama”.


Läbirääkimisdelegatsioonid:

•• Reformierakond: Andrus Ansip, aseesimees Meelis Atonen, Kristen Michal, Rein Lang, Rain Rosimannus,  Keit Pentus

•• IRL: Mart Laar, Jaak Aaviksoo, Margus Tsahkna

•• SDE: Ivari Padar, Eiki Nestor, Randel Länts, Sven Mikser, Peeter Kreitzberg, Kadi Pärnits.