Võimukõnelusi vedav Reformi-erakond tahab sündivasse kolmik- või nelikliidu koalitsioonilepingusse lülitada ühe peamise asjana tulumaksu langetamise punkti.


Peaminister Andrus Ansip andis kolmapäeval üheselt mõista, et Reformierakonnale on püha tema lubadus alandada üksikisiku tulumaks nelja aastaga 18 protsendini. “On ilmselge, et valimiste võitjaerakond oma pealubadusest ei tagane,” teatas Reformierakonna esimees kõneluste avavooru järel.

Ansipi sõnade kohaselt on just maksupoliitiliste erimeelsuste tõttu Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide kokkulepe veel väga kaugel. Ühise keele leidmist pidas ta aga võimalikuks. Ansip vihjas, et kompromissina võib Reformierakond nõustuda tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega. Sarnane maksude vähendamise skeem kirjutati neli aastat tagasi sisse ka Juhan Partsi valitsuse võimuleppesse. Maksuteema ongi uue valitsuse moodustamise peamine valupunkt. Kui Reformierakonna eilsed konsultatsioonid nii Isamaa ja Res Publica Liidu kui ka rohelistega läksid suhteliselt libedalt, siis seda vaevalisemalt kulgesid need sotsidega.

“Kompromissi ei ole, seis on raske, aga mitte lootusetu,” lausus pärast kohtumist SDE aseesimees Eiki Nestor. “Meie jaoks on maksud vahend ja mitte eesmärk. Kui meil õnnestub oma eesmärke täita, siis on lootust ka maksuküsimustes kokku leppida.” Vastuolusid tekitavad Nestori sõnul kõnelustel ka haridus-, sotsiaal- ja palgateemad.

Raske, aga mitte lootusetu

Reformierakondlik “maksuvabade reedete” ideoloogia läheb risti vastu SDE seisukohtadele. “Peatame üksikisiku tulumaksu alandamise ning kehtestame 26-protsendise üksikisiku tulumaksumäära tuluosale, mis ületab neljakordset keskmist palka,” võib lugeda SDE majanduspoliitiliste põhiseisukohtade alt.

Lisaks soovivad sotsid vabastada maksudest investeeringud töötajate haridusse ja tervisesse, millele vastanduv Reformierakond leiab, et erisoodustusmaksu kaotamine ei teeni oma eesmärki ega tee koolitusi ja treeninguid enamikule inimestele kättesaadavamaks.

Kui tulumaks langeb aastail 2008–2011 22 protsendilt 18 protsendile, kaotab riigieelarve kokku 2,5–2,8 miljardit krooni, mis kuluks hädasti ära näiteks sotsiaalvaldkonnale või sisejulgeolekule.

Tekkivat maksuauku kompenseerib mõnevõrra käibemaksu suurem laekumine, sest inimestele jääb rohkem raha tarbimiseks.

Reformierakonna juhid loodavad siiski alustada ametlikke koalitsioonikõnelusi pühapäeval. Eile ütles ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar selgelt, et on leppinud võimust ilmajäämise ja ees ootava opositsioonipõlvega.

Läbirääkimised algavad pühapäeval

(Haldi Allas)

•• Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen kinnitas, et tõenäoliselt esitab erakond pühapäeval IRL-ile, sotsidele ja rohelistele ametliku kutse koalitsiooniläbirääkimisteks.

•• Reformierakond kohtus eile kolme erakonna esindajatega. Atoneni sõnul on kõigi kolme erakonnaga võimalik ühisosa leida, vahendas Eesti Raadio.

•• Atoneni kinnitusel ei saa ametlikud koalitsiooniläbirääkimised alata enne pühapäeva, sest erakonna esimees Andrus Ansip viibib kuni reede õhtuni Euroopa Liidu ülemkogul. Alles seejärel on erakonna juhatusel võimalik täies koosseisus asjadele ametlik käik anda.

•• Atonen ütles ka, et programmilised erimeelsused Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga on vaid pisinüansid, ning kinnitas, et on koostöö osas väga-väga optimistlikult meelestatud.

•• Atonen avaldas lootust, et koalitsioonilepingu esmane põhipunkte hõlmav kavand jõutakse koostada kolme-nelja päeva pärast. Samas nentis ta, et koalitsioonilepingu allakirjutamise kiirus sõltub eelkõige ajast, mil vabariigi valimiskomisjon kuulutab välja ametlikud valimistulemused.