Tuiksoo valiti esimehe kohusetäitjaks ühe vastuhäälega ning ta juhib erakonda kuni partei erakorralise kongressini 29. aprillil.

“Selleks ajaks esitavad maakonnaühendused kandidaate erakonna esimehe kohale ja ootus on, et kandidaatidel on selge platvorm ja nägemus nii erakonna arengust kui ka Eesti tulevikust,“ ütles erakonna teabejuht Agu Uudelepp.

Tuiksoo valiti erakonna eesotsa eilsel volikogu koosolekul, kus kohal olnud üle 70 inimese arutasid Rahvaliidu ebaedu põhjuseid ning viise, kuidas madalseis ületada.

Savisaar tõi kaotuse

Riigikogu valimiste ebaeduks pidas volikogu kolme põhjust. Esiteks on erakonna juhtimisel aeg-ajalt strateegiline ja taktikaline tasand segamini läinud, millest on pikal perspektiivil tekkinud vead. “Teiseks tuleb tagantjärele tarkusena tõdeda, et parlamendivalimiste kontekstis osutus kahjulikuks leping Keskerakonnaga, sest valimised kujunesid peaministri kandidaadi valimisteks,” ütles Uudelepp. “Need, kes ei soovinud Edgar Savisaart Eesti peaministriks, ei olnud valmis Keskerakonna alternatiivina valima ka Rahvaliitu.”

Kolmandaks ebaedu põhjuseks pidas volikogu pidevat vastasseisu meediaga, mis on pikas perspektiivis mõjunud erakonnale halvasti, lisas ta.

Aastaid Rahvaliitu juhtinud Villu Reiljan teatas 4.märtsil riigikogu valimistel erakonna kehva tulemust nähes, et on aeg otsida erakonnale uus juht.

“Me jäime ellu. Te olete tugevad, vajalikud ja noored. Hakkame uut esimeest otsima,” ütles Reiljan valimispeo lõpukõnes. Oma tagasiastumist põhjendas Villu Reiljan meedias sellega, et on erakonna juhi rollis olnud kaua ja see on teda väsitanud. Lisaks olid ka valimistulemused oodatust kehvemad.

Rahvaliidu ebaedu algas presidendivalimisteks valmistumisega, mil Arnold Rüütli jätkamist toetanud erakond sõlmis koostöökokkuleppe Keskerakonnaga, pannes president Rüütli leppe garandiks.

Sellest ajast alates pälvis Rahvaliit ka küsitlustes järjest vähem rahva toetust ja nii oli senisest kehvem valimistulemus riigikogu valimistel prognoositav. Reiljani kõrval loobus ka erakonna aseesimees Tiit Tammsaar erakonna tipus olemisest.