1950. aastate lõpu lõbujanuse Rooma loovintelligentsi dekadentlikku elu kujutav Federico Fellini kultusfilm “La dolce vita” tegi sõna paparazzo kuulsaks kogu maailmas.

Itaalias uurivad prokurörid praegu paparatsode kuningaks hüütud Fabrizio Corona ja tema agentide äärmuslikke töövõtteid. Lisaks Coronale on vahi all veel kaks ning koduarestis üheksa isikut. Uurijate väitel on kõmufotograafid näitlejatelt, sportlastelt ja poliitikuilt kompromiteerivate fotode eest välja pressinud hiigelsummasid.

Alati pronksjalt päevitunud, lihaseline ja särava naeratusega Corona oli süüdistuste kohaselt piilupiltnike ja nende objektiiviohvrite vaheline läbirääkija.

Corona kahtlased tehingud ilmusid päevavalgele, kui prokuratuur sai jälile kurjategijate võrgustikule, mille kaudu varustati eksklusiivseid pidusid kokaiini ja piigadega. Lisaks süüdistatakse Coronat selles, et ta pani oma ohvrid uskuma, nagu oleks tal neid kompromiteerivat fotomaterjali, ja pressis selle mitteavaldamise eest välja kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvaid summasid.

Tippjalgpallur Francesco Totti olevat maksnud 50 000 eurot pildiseeria eest, mis tõestanuks, et tal oli salasuhe telestaar Flavia Ventoga, samal ajal kui vutitähe enda naine on lapseootel.

Jalgpalliklubi Juventus mängija David Trezeguet ostis oma pildid välja 25 000 euro eest. Ülesvõtetel näeb teda ühe tüdrukuga diskolt lahkumas. “See on mu kauaaegne sõbratar. Viisin ta autoga koju ja läksin kohe oma koju. Kuid Corona veenis mind, et kõmuajakirjanikud võivad kirjutada neile juurde mingi skandaalse loo ja on parem, kui pildid ise ära ostan,” selgitas Trezeguet Itaalia ajakirjanduses.

Tippametnik jäi kaamera ette

Endise peaministri Silvio Belrusconi 22-aastane tütar Barbara olevat aga kõmupiltnikele maksnud 20 000 eurot fotode eest, millel on näha, kuidas ta, ilmselgelt purjus, ühe tundmatu mehega ööklubist väljub.

Kuid paparatsod jälitasid ka valitsusjuht Romano Prodi meedianõunikku Silvio Sircanat. Ekspeaminister Silvio Berlusconi perekonnale kuuluv ajaleht Il Giornale avaldas fotod, millelt võib näha, kuidas valitsusnõunik peatab oma auto Rooma tänaval seksteenuseid osutava transvestiidi juures, vahetab tollega aknast paar sõna ja sõidab edasi. Sircana ise ütles, et see oli lihtsalt uudishimu ning asja taga on valitsuse maine määrimisest huvitatud jõud. Ometi on puhkenud poleemika, kas avaliku elu tegelane, isa ja abielumees ei peaks kõrgest ametist loobuma.

Tipp-paparatso Corona peab end aga pigem heategijaks, kes andis kuulsustele võimaluse osta häbistavad pildid välja sama hinna eest, mis kõmulehed oleksid talle maksnud.

Meediale seati karmid piirangud

•• Skandaali valguses kehtestas Itaalia andmekaitseagentuur tuntud inimeste eraelu puudutavate materjalide avalikustamise kohta uued ja karmimad normid. Ajakirjanikke, kes avaldavad “avaliku huvi sfääri mittekuuluvaid eraelulisi fakte”, eriti mis puudutab seksuaalelu, võib oodata kuni kaheaastane vanglakaristus.

•• Uute reeglite vastu protestib aga Itaalia ajakirjanike liit, väites, et uute piirangute sõnastus olevat liiga üldine. Ühenduse juht Paolo Servanti arvab, et teatud juhtudel on raske hinnata, kas kodanikkonnal on või ei ole õigust teada avaliku elu tegelaste isiklikku elu puudutavaid üksikasju.

•• Tema hinnangul peab olema kaitstud ka ajakirjanike õigus sündmusi sõltumatult kajastada.

•• Ometi näib, et piilupiltnike kokkukeedetud supi peavad nüüd üheskoos ära sööma nii tõsiste väljaannete kui ka kõmulehtede ajakirjanikud.