Vastuolud kerkisid esile eelmise nädala keskel, kui Ühendriikide välisminister Condoleezza Rice kritiseeris teravalt Itaalia valitsust, et see Afganistanis pantvangis olnud ajakirjaniku vabastamiseks Talibaniga kokkuleppe sõlmis.

Siiski proovisid reedel Roomas alanud Euroopa pidu võõrustanud Itaalia liidrid püüdlikult head nägu teha. Peeti suuresõnalisi kõnesid ühenduse minevikust ja praeguseni püsinud 50-aastasest rahuajast meie maailmajaos. Toonitati vajadust kiiresti heaks kiita põhiseadusleping ja leida ka 27-liikmelises Euroopa peres samasugune ühtsus, nagu siis, kui kuus riiki – Beneluxi maad, Prantsusmaa, toonane Lääne-Saksamaa ja Itaalia – Kapitooliumi künkal Palazzo Conservatoris Euroopa Majandusühendusele aluse pannud kokkuleppe sõlmisid. 2009. aastaks, mil valitakse Euroopa Parlamendi uus koosseis, lubati ühendus “uuele alusele” seada. Muidugi ka söödi ja joodi ning löödi presidendilossis Qurinale palees elegantsel lant‰il kokku kallihinnalise vahuveini pokaale. Ikka ja jälle kandus aga viisakate kõnede teema USA-le.

President Giorgio Napolitano püüdis nii oma riigi rahvast kui ka Rooma kokku sõitnud Euroopa liidreid veenda, et Itaalia ja USA vahel mingit lõhet pole. See aga olevat Washingtoni enda huvides, kui EL võtaks Ühendriikidelt nii olulises küsimuses, nagu seda on terrorismivastane võitlus, osa vastutust üle.

Ulatuslik pahameelelaine

Itaalia välisminister Massimo D’Alema aga sõnas: “Viimased aastad on tõestanud, et julgeoleku tagamist maailmas ei saa jätta ainult ühe jõu hooleks, isegi kui see on nii mõjukas jõud nagu USA.”

Nädal tagasi Afganistanis pantvangist vabastatud ajakirjaniku Daniele Mastrogiacomo draama pole veel kaugeltki läbi.

Valitsusjuht Romano Prodit materdatakse itaallasest korrespondendi vabastamiseks sõlmitud tehingu pärast nii kodus kui ka võõrsil.

Prodit on avalikult kritiseerinud nii USA ja Suurbritannia kui ka mitmed tema enda valitsusliidu poliitikud. Uus Afganistani missiooni hääletus senatis, kus valitsusliidul on imeõhuke enamus, tuleb aga juba homme.