X noorte laulupidu on eriline pidu, sest esimest korda astub seal üles noortest pillimängijatest moodustatud ühendorkester. Koos nendega teeb laulukaare all debüüdi ka noorteorkestrite üldjuht Jüri-Ruut Kangur.

“Puhkpilliorkestrid on meil vana traditsioon, need on kogu aeg laulupeol olnud. Kunagi on laulupeol olnud ka keelpilliansamblid, viimati 20 aastat tagasi ehk 1987. aastal. Nüüd on puhk- ja keelpillimängijad esimest korda kokku pandud,” rõõmustab Jüri-Ruut Kangur, kes ootab tuleval nädalal laulupeole umbes 600 noort muusikut. “Noorte sümfooniaorkestreid on hakanud viimase kümne aasta jooksul rohkem tekkima ja sellest saigi alguse kava need esimest korda laulupeol eraldi liigina välja tuua.”

Kogenud laulupeoline

Jüri-Ruut Kangur on kogenud laulupeoline, kes laulis seal esimest korda juba 1985. aastal Revalia poistekoori ridades ja vahele on jäänud vaid mõni pidu. Sellekski korraks valmistas ta dirigendina ette koguni kaks orkestrit – üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri (kellel on au mängida ka kõigile kooriliikidele saatemuusikat) ja Nõmme muusikakooli kammerorkestri.

Ise juhatab Jüri-Ruut Kangur noorteorkestrite esituses Raimo Kangro palasid “Edasi ja tagasi” tsüklist “Tantsusammud” ning “Kaerajaani” lavastusest “Uku ja Ecu”. Lisaks temale astuvad noorteorkestrite ette dirigendid Eri Klas, Lilyan Kaiv ja Toomas Kapten. Kangur tunnistab, et nii suurt ühendorkestrit pole tal varem kunagi juhtida tulnud ja harjumatult suurel väljakul esinedes on ilmselt üksjagu küsimusi, mis veel kohapeal proovides lahendada tuleb, kuid kindel on: “Me saame hakkama!”