Ettevõtmise ühe algataja ja korraldaja Ain Kristi sõnul on protesti eesmärgiks pöörata üldsuse tähelepanu Järvevana raudteeülesõidu halvale seisukorrale. ”Raudtee ülesõidukohal Mustamäe poole sõites on raudtee rööpad kõrgemal kui asfalt. Mootorratta esimene ratas kiilub sinna kinni ning kukkumine on kerge tulema,” selgitas Krist, kelle sõnul on ohtlikul ülesõidul kukkumisi pea iga nädal.


 “Lubatud kiirusega ning kõiki liikluseeskirju järgides polegi võimalik antud ülesõitu turvaliselt läbida”, märkis Krist. Eriti palju peavalu valmistab raudtee ületamine aga noortele, väheste kogemustega või kaugemalt pärit mootorratturitele, kes olusid ei tunne ega oska ohtu oodata. “Tipptundidel on Järvevana tee sõidukeid täis ning kukkudes on suur oht maanduda otse mõne auto ette.”

Et mootorratta varustus on kallis ning kukkumisi mitmeid, on raudtee ületamine nii mõnelegi sõitjale kümneid tuhandeid maksma läinud. Krist teadis rääkida ka välisturistidest, kes hiljuti mootorratastel Tallinna külastasid, kuid pärast laevalt mahatulemist ning viie kilomeetri sõitmist Järvevana ülesõidul kukkusid ja nõnda oma puhkuse rikkusid.

“Kas tõesti tuleb oodata tõsiseid inimvigastusi, enne kui hakatakse probleemi lahendama,” imestas Krist. Tema sõnul on küsimus olnud mootorratturite seas üleval juba aastaid ning lahenduse leidmiseks on pöördutud nii transpordiametisse kui ka liikluspolitseisse. Protestiaktsiooni korraldajad ootavad neljapäeval linnavalitsuse ette meelt avaldama ligi 100 ratturit.

Raudtee ei plaani muutusi

AS-i Edelaraudtee ohutusjuhi Urmas Lüki sõnul korraldati 13. juunil Järvevana ülesõidu ülevaatlus, kuid tema sõnul mingeid kindlaid ümberkorraldusplaane seoses sellega pole. Ometigi nõustus Lüki, et turvalisuse tagamise huvi on ka neil.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Tuuli Härson tõdes, et raudteeülesõidud, eriti mitme rööpapaariga, nagu seda on Järvevana tee ülesõit, peaks mootorratturid kahtlemata väga valvsaks tegema. Eelkõige peab liikleja ise oma ohutuse tagama.

Kommentaar

Ain Valdmann

Linna kommunaalameti juhataja

Ülesõit on raudtee pädevuses

Kõnealusel ülesõidul oli varem suuri probleeme ka jalgratturitel, kes seal kippusid kukkuma. Jalgratturite turvalisuse tagamiseks pandi liiprite vahele rattateele spetsiaalsed matid, mis takistavad libisemist ning võimaldavad teed mugavamalt ületada. Küsimus on praegu selles, kas probleemi peaks lahendama Edelaraudtee, kellele kuulub raudtee, või linnavalitsus, kes teid haldab. Minu arvates on küsimus eelkõige raudtee otsustada.