Kuigi juba mõnda aega tagasi tühistas keskkonnaministeerium Suurupis loodaval kaitse-alal raieload, sõitis eile seal tööd jätkanud OÜ Corporant langetustraktor jõuga läbi tema teed tõkestanud viiest looduskaitsjast.

“Kui me poleks puude ees seistes metsatraktori eest kõrvale astunud, oleks ka meist üle sõidetud,” kirjeldas Suurupis aset leidnud vahejuhtumit Eestimaa looduse fondi tegevjuht Jüri-Ott Salm. “Enne seda hüüdis traktorikabiini läinud metsafirma omanik, et nüüd vaatame, kes kiiremini jookseb.”

Pärast seda, kui traktor oli keskkonnaaktivistid eemale tõrjunud, läks Eesti Raadio reporter Indrek Kiisler kohal viibinud metsafirma omanikult küsima, kas selline tegevus teiste elule ohtu ei kujuta. “Mees läks aga raevu ning tekkinud rüseluses väänati reporteri mikrofon katki,” sõnas Salm.

Juhtunu peale kohale kutsutud politsei algatas avaliku korra rikkumise suhtes väärteomenetluse.

Väärtuslikku veel säilinud

Eile tühistas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi neljapäeval Suurupis alanud lageraie peatamiseks Balti Finantseerimisasutuse AS-ile väljastatud raieload. “Vaatamata raietöödele oleme jätkuvalt seisukohal, et sinna tuleb luua riiklik looduskaitseala,” kinnitas keskkonnaministeeriumi abiminister Rita Annus, tunnistades, et lagedaks raiutud Rannakivi kinnistu oli Suurupis suurima loodusliku väärtusega. “Kahehektarilise metsatüki lagedaks raiumine aga kaitseala moodustamist ei mõjuta, kuna ümbruskonnas on väga palju väärtuslikku veel säilinud.”

Sõltuvalt arendaja taotlusest on ministeeriumil valida, kas pakkuda arendajale kaitse alla minevate kinnistute asemele uusi või need ära osta. “Maa-omanikule ei saa neile kuuluvate ja kaitse alla võetavate maade omandamiseks või vahetamiseks pakkumisi teha enne, kui kaitseala on moodustatud,” nentis Annus, lisades, et enne ei saa ka maade võimalikku väljaostmishinda välja käia.

Balti Finantseerimisasutuse AS-i esindajalt Alexandre Goldbergilt ei õnnestunud kommentaari saada, kuna mees katkestas vihaselt kõne.

Balti Finantseerimisasutuse AS

Firma juured Iisraelis

•• Balti Finantseerimisasutuse AS on ligi 80 miljoni kroonise kapitaliga ettevõte, mis kuulub täielikult Iisraelis Tel Avivis registreeritud B.L.L. Leris Investments Companyle. Ettevõtte nõu-

kokku kuuluvad väidetavalt samuti Tel Avivis elav Ljudmilla Goldberg ning Julia Vilumets ja Irina Palei.

•• Äriregistri järgi kuuluvad juhatusse Alexandre Goldberg ja Jelena Kanaitševa. 2000. aastal asutatud ettevõtte tegevusaladena on märgitud hulk laenu- ja kinnisvaratehinguid.

•• Eelmise aasta märkimisväärseimaks majandussündmuseks nimetatakse 2006. aasta majandusaruandes just Suurupis asuva 60-hektarilise maatüki arendamist ning sama eesmärk seati ka selleks aastaks. Eelmisel aastal teenis ettevõte küll üle kuue miljoni krooni puhaskahjumit, ent varasematest aastatest oli üle 18 miljonit krooni jaotamata kasumit. Bilansimaht oli üle miljardi krooni.