Ühel ilusal suvepäeval tuleb soome mees, kel nimeks Kinnunen (Sesa-Petteri Lehto), Eestisse armastust otsima. Loomulikult satub enne suure õnne leidmist tema teele mitmeid segavaid faktoreid, mis suuremalt jaolt on tingitud arusaamatustest nii keelelisel kui ka tunnetuslikul tasandil. Otsib mis ta otsib, lõpuks leiabki ta oma elu armastuse – pedagoog  Õie Kannikese (Maria Peterson).

Tegelikult on isegi üllatav, et teemal “soome mees – eesti naine” pole praeguseni eriti teoseid loodud. Sild kahe naaberrahva vastassugupoolte vahele on juba ammu ehitatud ja ainult ootab selle rikkaliku ainese loomingulisi interpreteerijaid. Seekord tuli siis Andri Luup ja tegi kõnealusel teemal naljafilmi.

Innustav rahapuudus

Luup, kes oli filmi juures ametis korraga nii stsenaristi kui ka reÏissöörina, on saanud hakkama üpriski märkimisväärse teoga, sest eks valitse komöödiate puhul pahatihti kole oht, et kavandatud naerukohtade ajal valitseb saalis vaikus. “Kinnuneni” puhul seda häda ei ole, eesti–soome möödarääkimised panevad muigama ka skeptiliselt häälestatud vaataja ning Sesa-Petteri Lehto veab poolteise tunni pikkuse filmi oma näitlejaisiksuse peal välja küll. Kahjuks puuduvad Sesa-Petteri Lehtol võrdsed vastasmängijad.

“Kinnunen” kuulub väikese-eelarveliste mängufilmide projekti, mille põhilisteks algatajateks ja rahastajateks on ETV ja Eesti filmi sihtasutus. Kuigi tegelikult ei peaks filmist kirjutades mõtlema eelarve peale, tahaks siiski märkida, et see niinimetatud odavate mängufilmide formaat näib olevat raske rahakoti moraalsest koormast vaba ning lubab julgemalt eksperimenteerida.

Või annab vähem tuntud nimedele võimaluse end näidata mingis kindlas kvaliteedis.

Film

Eesti mängufilm

“Kinnunen”

•• R: Andri Luup

•• O: Sesa-Petteri Lehto, Maria Peterson, Hilje Murel, Ivo Uukkivi jt

•• Esilinastus Sõpruses 13. detsembril