Alkoholimüügikeeld kehtib täna kella kahest päeval kuni homme hommikul kella kümneni. Keeld sätestab, et alkohoolseid jooke ei tohi müüa Harju maakonnas asuvad kauplused, rändkauplused ega välikohvikud.

Harju maavalitsuse pressiesindaja Kaarel Kose sõnul on ka pubide-kohvikute terrassid teoreetiliselt välikohvikutena käsitletavad. "Idee poolest seal müügitegevust olla ei tohi," rääkis ta Päevaleht Online'ile.

"Tegelikult võib inimene pubiuksest oma seest ostetud klaasiga välja terrassile jalutada," arvas ta siiski. Kose hinnangul terrassilt klaasiga tabatud inimene politsei käest karistada ei saa. "See poleks lihtsalt võimalik ka," möönas Kose Harjumaa ja Tallinna kõrtside arvu silmas pidades.

Popular on täht-tähelt seaduskuulekas, Pegasus pole keelust kuulnudki

Tallinna vanalinna kohvik Popular ei ole siiski mittekaristamise peale lootma jäänud. "Inimesed on muidugi tigedad ja küsivad miks, aga me ei lase neid alkohoolsete jookidega terrassile," ütles Populari ettekandja Silja Päevaleht Online'ile.

Tallinna kohvik Pegasus aga ei olnud aga täna kell 14.17 üldse alkoholimüügi keelust kuulnud. "Mis keeld see on? Keda siis nüüd karistataks, kui ma oleksin müügiga vahele jäänud?" küsis Pegasuse nimetuks jääda soovinud ettekandja Päevaleht Online'ilt ehmunult.

Neiu kinnitas, et teenindajatele pole keegi öelnud, et täna kella kahest terrassil alkoholi müüa ei tohi. Kohvik Pegasuse omanik Mart Tomson kinnitas Päevaleht Online'ile, et teenindajad olid teadmatuses sellepärast, et ka ta ise ei teadnud terrassimüügi keelust. Tomsoni sõnul oli ta telerist keelust kuulnud küll, kuid talle jäi mulje, et see puudutab kauplusi. Seega ta ei muretsenud.

"Kuidagi oleks võinud kaupmehi paremini informeerida," pahandas ta. Tomson kinnitas, et ei kavatse seadust eirata ja et müügikeeld hakkab ka Pegasuses kohe kehtima.

Kohvikupidajad peavad "valvsad" olema

Harju maavalitsuse pressiesindaja Kaarel Kose sõnul annab keelu küll maavalitsus, ent selle rakendamine on kohati edasi antud omavalitsustele ehk siis Pegasuse asukohast lähtuvalt Tallinna linnavalitsusele. "Samas ei kohusta seadus iga müüjat üksikult teavitama. Kui info on ilmunud massiteabevahendites, siis loetakse teavitamiskohus täidetuks," kinnitas Kose.

Kose sõnul on volbriöö alkoholimüügikeeldu piisavalt kajastatud, et äripidajad sellest teadlikud oleksid. "Mingi valvsus peab ikka olema," sõnas ta ja täiendas, et volbriööga kaasvad piirangud ei tohiks kellelegi üllatavad olla.

Peale välikohvikute on alkoholimüük on keelatud ka täna maakonnas toimuvatel avalikel üritustel.

Maavalitsuse teatel on korralduse eesmärk vähendada volbriööl rohke alkohoolsete jookide tarbimisega kaasneda võivate õigusrikkumiste hulka. Ettepaneku alkoholimüügi keelamiseks tegi maavanemale Põhja politseiprefektuur.