Siseministeeriumi hinnangul on senine praktika näidanud, et alati ei ole vajalik ametist lahkunud presidendi puhul isikukaitse teostamine julgestuspolitsei poolt. Seaduse muudatusega nähakse ette, et pärast ametivolituste lõppemist korraldab presidendi elukoha valve presidendi kantselei, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Samuti näeb muudatus ette selle, et ametist lahkunud presidendil ei pea tingimata olema tagatud mehitatud isikukaitse samadel alustel ametis oleva presidendiga. Küll aga on vajalik, et teatud tingimustel oleks võimalik kantseleil esitada vastav taotlus ja lähtuvalt ohuhinnangule otsustab siseminister konkreetsel juhul isikukaitse määramise.

Seaduse muudatus teeb valitsuse hinnangul ametist lahkunud presidentide kaitse valikud paindlikumaks ja ressursisäästlikemaks. Samuti jääb võimalus, et vastavalt olemasolevatele võimalustele saab pärast presidendi ametivolituste lõppemist kasutada eraõiguslike isikute poolt osutatavat isikukaitse teenust.

Antud seadusemuudatus on osa valitsuse kokkuhoiupoliitikast. Siseminister tegi valitsuse tänase istungi alguses ettepaneku lisada antud eelnõu ka 2008. aasta lisaeelarve seaduse eelnõusse.