Riik palus ametlikult pärismaalaste vabandust, et ligi sada aastat on kanadalased vägivallaga assimileerinud indiaanlaste lapsi valgete ühiskonda ning paigutanud neid spetsiaalsetesse internaatkoolidesse, teatas RIA Novosti viidates Reutersile.

Algselt pärismaalastele harimiseks mõeldud koolid muutusid õige pea valitsuse indiaanlaste kultuuri väljajuurimise vahendiks. Kokku oli 1870-1970-ndatel aastatel sellistesse koolidesse pandud üle 150 000 indiaanlaste lapse, kus neist said seksuaalse ja füüsilise vägivalla ohvrid.

"Kanada valitsus palub südamest põlisrahvaste käest vabandust. Täna me tunnistame, et assimileerimispoliitika oli vale ja põhjustas kaasa korvamatut kahju," ütles Kanada peaminister Stephen Harper oma parlamendis peetud kõnes. Kõne ajal viibisid parlamendis ka kõikide riigis elavate suguvõsade pealikud ning inimesed, kes on sellistes internaatkoolides õppinud.

Selle aasta veebruaris tegi analoogse pöördumise ka Austraalia valitsus. Austraallased palusid aborigeenidelt vabandust, kuna kolonisaatorid võtsid endale sadu tuhandeid lapsi.