Ministrid ähvardavad sadade ja kokku isegi tuhandete riigipalgaliste kohtunike, prokuröride, politseinike jt koondamisega, kui rahandusminister tuleva aasta eelarvenumbritest ei tagane.

Justiitsminister Rein Lang hoiatas eile ministeeriumi esitatud eelarvekavas rahandusministrit, et koondab 28 prokuröri ja 102 kohtutöötajat. See aga toob eeldatavalt kaasa suure hulga kohtuvaidlusi Euroopa inimõiguste kohtus, sest Eesti ei suuda enam pakkuda rahvusvaheliselt tunnustatud kohtumenetlust.

Siseminister Jüri Pihlilt sai rahandusminister Ivari Padar hoiatuse, et politseist, päästeametist ja piirivalvest tuleb koondada tuhat sisejulgeoleku tagajat, kui Padar jääb oma nõudmiste juurde.

Välisabi jääb kasutamata

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas teatas, et tuleva aasta võimalikust 1,8 miljardist välisabikroonist võib jääda märgatav osa kasutamata, kui Eesti riik ei suuda 560 miljoni kroonist omaosalust tagada. Jutt käib vähemalt 400 miljoni krooni suurusest välisabist.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium nägi peale halduskulude pea ainukese võimalusena kokkuhoidu transpordidotatsioonide pealt ehk siis vähendada bussiliine, mis viiks piletihinna tõusuni.

Riigikantselei otsustas hoida kokku rahvusarhiivi pealt ja sulgeda Harju, Hiiu, Pärnu, Tartu ja Viljandi maa-arhiivid ning arhiiviregistri. Üüripindadelt tuleb ümber kolida Kärdla, Pärnu ja Viljandi arhivaarid.

Eilse tööpäeva lõpuks olid 19 ministeeriumist ja põhiseaduslikust institutsioonist esitanud oma eelarvekava rohkem kui pooled. Piirarvudesse ei olnud õnnestunud neil jääda.

Juba varem olid kuni nädalaajalist pikendust välja kaubelnud sotsiaal- ja kultuuriministeerium ning riigikohus.

Õpetajate pealt kokku ei hoita

•• Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kinnitas, et õpetajate palgatõus jätkub ning tuleval aastal peab alammäär üldharidus- ja kutseõppeasutuste õpetajatel tõusma 12 protsenti.

•• Ühtlasi toob eelarve pingelisus kaasa kutsekeskhariduse osakaalu väiksema kasvu, kui soovitud. Ka paarkümmend doktoranti peab ootama, sest kavandatud 200 doktorikraadi rahastamise arv on 180 peale tõmmatud.

•• Põllumajandusministeerium kinnitas aga, et nemad peavad  kokkuleppest kinni.