Peaministri käsul saatis rahandusministeerium eile õhtul ajakirjanike postkastidesse tabeli nn krokodillide komisjonis kokku lepitud kokkuhoiukavaga.

Andrus Ansipi käsul avalikustati erakondade esindajate vahelise eelarvestrateegia töörühma ettepanekud, mida oli toetanud ka valitsuskabinet.

Tabelist saab näha, et valitsejad on otsustanud kokku tõmmata nn katuseraha. Nii vähendatakse keskkonnainvesteeringute keskuse jagatavat summat 50 miljoni krooni võrra. Sama summa ulatuses jääb tuleval aastal lasterikastele peredele jagamata laenutoetus, mille eraldamise käivitas sel aastal majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Reserv väheneb

200 miljoni krooni võrra vähendatakse kulutusi valitsuse reservist. “Võib öelda, et “krokodillid” tegid sellega ettepaneku riigikogu kaudu nn katuseraha mitte jagada,” ütles komisjoni liige sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

Sisuliselt võib katuserahaks nimetada ka kapitalikulude toetusi haiglatele, millest kõigile ei ole nagunii piisanud ja mida on suuresti n-ö näo järgi jagatud.

Kodanikke puudutab otsesemalt sotsiaaltoetuste vähendamine.

Kolmest ettepanekust on 450 krooni nn ranitsatoetust ainuke, mida siiani on kord aastas saadud ja millest tuleval aastal peavad lapsevanemad ilmselt suu puhtaks pühkima.

Peretoetusi on lubanud muuta Isamaa ja Res Publica Liit  ja juba peaaegu on seadustatud 2000-kroonine toetus peredele, kus on vähemalt kolm last. See peaks käivituma uuel aastal.

Maha võetakse ka töötutoetuse kasvu lootus, see jääb endiselt 1000 krooni peale.