„Lauluööd me viimasel hetkel ümber nimetama ei hakka,“ ütles pealavastaja Margus Kasterpalu.
„Korraldajaid puudutab Gruusias toimuv väga, kuid siduvad ettevõtmised tulnuks eelnevalt läbi rääkida ja kokku leppida, mida „Märka Georgiat“ tegijad pole teinud.“

Kasterpalu sõnul kajastub hetke valusaim teema sel õhtul lauluväljakul.
Tõenäoliselt puudutab Gruusias toimuvat oma tervituskõnes president Toomas Hendrik Ilves. Presidendi kõnele järgnev ühislaul „Ei ole üksi ükski maa“ annab kogu öölaulupeole laiema ja erilisema tähenduse kui varem.

Öölaulupidu „Märkamisaeg“ toimub Tallinna Lauluväljakul 19. augustil.
Kasterpalu sõnul on öölaulupeo puhul tegemist ühe Eesti Vabariigi 90 juubeliaasta suursündmusega, millega saame vääriliselt ja väärikalt tähistada nii 20 aasta möödumist esimestest öölaulupidudest kui ka taasiseseisvumispäeva.
Kuus tundi kestev kontsert algab õhtul kell üheksa ja kestab järgmise hommiku varajaste tundideni. Lauluööle sissepääs on tasuta.

Viimastel päevadel on laulukaare alla kogunevate kooride arv tõusnud 138ni, kokku üle 3000 laulja.
Lisaks on eeslauljateks hulgas palju muusikud, näitlejad, ansamblid.
Dirigendipuldis hoiavad meloodia liikumist ja rütmi Eri Klas, Tõnu Kaljuste, Tiia-Ester Loitme, Laine Jänes, Aarne Saluveer, Ants Üleoja, Jüri-Ruut Kangur, Mihhail Gerts ja Jüri Alperten.

"Märkamisaja" programm on üles ehitatud muusikalis-ajaloolisele teljele.
Lauluööl kuuleb laule regilaulust kaunimate ja armsaks lauldud koorilauludeni ("Koit", "Mu isamaa on minu arm", "Laul Põhjamaast", "Ärkamisaeg"), paarikümne aasta tagustest isamaalistest hittidest ("Viis isamaalist laulu", "Ei ole üksi ükski maa") punklaulude ja tänaste noorte heliloojate-solistide loominguni välja.