Hõimurahvas marid hakkasid eestlaste eeskujul laulupidusid korraldama. Praeguseks on need jäädvustatud ETV-s esilinastuvasse dokumentaalfilmi, mis Marimaal on aga keelatud.

“Eestis korduvalt laulupeol käinud kultuuriminister Mihhail Vasjutin sattus siin nähtust nii suurde vaimustusse, et otsustas pidustusi Marimaal korrata,” rääkis marist dokumentalist Aleksei Aleksejev.

Aleksejev on Eestis elanud alates 1994. aastast ning linastanud siin neli mariteemalist dokumentaalfilmi. Viimane neist kannabki nime “Laulupidu Marimaal”.

“Kui niidumarisid peetakse tantsurahvaks, siis Volga vastaskaldal elavad mäemarid on laulurahvas. Seepärast ongi nende juures alates 2003. aastast igal aastal laulupidusid korraldatud. Kohale tullakse aga kogu Marimaalt,” rääkis Aleksejev.

Tema filmis näeb nii laulupidu kui ka selle ettevalmistamist, rahvariiete õmblemist, arutlusi rahvuskultuuri püsimise teemadel. Laulupidu peetakse iga aasta 12. juunil enne heinateoeelset lillede päeva.

2004. aastal maride laulupeol osalenud soome-ugri aktivist Jaak Prozes meenutas, et see oli paarituhandese osalejaskonnaga vahva üritus, kus laul ja tants vaheldusid parimate põllumeeste austamisega.

Kodus ei näidata

Aleksei Aleksejev selgitas, et üksnes tänu Eestis olevatele rahastamisvõimalustele on tal õnnestunud jäädvustada Marimaa elu dokumentaalfilmidele. “Kohapealne etnograafiline dokumentalistika on paraku rahapuudusel pea­aegu välja surnud,” nentis Eestis Rein Marani käe all filmindust õppinu.

Ehkki Aleksejevi filmid on apoliitilised, on neist Marimaa televisioonis linastunud vaid üks.