Miljon krooni on jälle raha, millega kinnisvaraturul on midagi peale hakata. Muidugi mitte suurlinnade eliitrajoonides, ent vahva kodu maal leiab koguni poole miljoni eest. Kes pole suurlinnaga laulatatud, leiab endale juba poole miljoni eest omanäolise kodu Jõgevamaal, Häädemeestel, Kadrina külje all või Peipsi rannal. Tingimusele „valmis” vastab city24 ligi 800 kuni miljonikroonist maja üle Eesti.

Kui kuulutust lähemalt vaadata, selgub, et osa neist vajab remonti. Soodne hind ei tähenda veel, et tuleb loobuda igasugusest luksusest: pea kõigil on vesi kaevus, mõnel ka tuppa veetud, kuivkäimla pole samuti reegel, mõnel on vetsus lausa põrandaküte. On nii palkmaju kui ka graniitkivist mõisahooneid, talukohti ja kõige harilikumaid kivimaju.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõdeb, et ehkki suuremas linnas miljoni eest elumaja ei saa, on see väikelinnas täiesti võimalik. Pindi Kinnisvara portfellis on alla miljonikrooniseid maju ligi 80. „Tõsi, osa neist on tugevalt renoveerimist vajavad hooned, kuid paljud, ka väikelinnades, täiesti korralikud elamiskõlblikud eramud,” kirjeldab Sooman üldpilti. Ta toob näitena ühe 129-ruutmeetrise ahikütte ja veevärgiga eramu Tapal hinnaga 850 000 krooni. Uus Maa miljoni-krooni-pakkumine asub Padise vallas poolsada kilomeetrit pealinnast: 108 ruutmeetrit kenas renoveeritud puitkarkass-eramus, oma puurkaevu ja 1600-ruutmeetrise krundiga.

„Hinnad on sealkandis aasta jooksul langenud kuni 30 protsenti,” nendib maja müüv maakler Külli Friedrichson. Harjumaa turul tegutsev maakler peabki miljonit korras maja hinnapiiriks – need jäävad 50–70 kilomeetri kaugusele pealinnast. Keilas saaks kuuekümnendatel aastatel ehitatud era­mu ca 1,5 miljoni eest, usub ta. Maal veelgi odavam Arco Vara kinnisvarabüroo maakler Tõnis Volt toob esile Viljandi lähedal asuva imekena veevärgi ja kõrvalhoonetega maja, mis maksab 930 000 krooni.

„Viljandi linnas heas seisukorras maja miljoni eest ei leia, kuid umbes 15 kilomeetri kaugusel on alla miljoni krooniseid häid maju küll. Loomulikult uued ehitised või ilusad renoveeritud ajaloohõnguga talumajad maksavad rohkem,” vahendab Volt. Tema sõnul leidub heas seisukorras miljonikrooniseid maju peamiselt 15–20 kilomeetri raadiuses linnade ümber. Erandiks on vaid Tallinna naabrus.

„Üldiselt võib väita, et Eesti väikelinnades maksavad küllaltki heas korras eramud isegi alla miljoni krooni, suuremates linnades – Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus on hinnatase suurusjärgu võrra kõrgem,” ütleb Peep Sooman. Väiksematest linnadest paari kilomeetri kaugusel vähenevad hinnad miljonilt poolele miljonile, näitab müügiportaalides tuhlamine. 

Kust saada miljonit?

Pankade laenutingimused on karmistunud

•• Miljonikroonise laenu võtmi­seks peab, sõltuvalt pangast, pere või üksiktaotleja netosissetulek kuus olema 15  000– 18 000 krooni. Täiendavate laenukohustuste puhul peab ka sissetulek olema suurem. Lae­nukohustused tohivad moodustada 30–50% pere sissetulekust.

•• Laenutaotleja peab töökohas olema läbinud katseaja, tal ei tohi olla eelnevaid maksehäireid Krediidiinfos.

•• Laenuperioodi lõpuks ei tohi klient olla vanem kui 70 aastat. Enamik pankasid väljastab laenu maksimaalselt 30 aastaks, DnB Nord pank maksimaalselt 40 aastaks.

•• Sõltuvalt laenust on omafinantseeringut, mis eri pankades peab moodustama 20–34% laenatavast summast.

•• Juhul kui võetakse miljon krooni laenu 30 aastaks intressiga 6,6%, kujuneb kuumakseks ca 6400 krooni.

•• Kui laen väljastatakse näi­teks kuni 70% tagatisest, saaks miljonikroonise kinnisvaraostu puhul laenu 700 000 krooni.

•• Kui soovitakse laenu võtta miljon krooni, peab tagatise turuväärtus olema 1 450 000–1 500 000 krooni.