Teda ümbritseb maast laeni punane draperii, kõrval on kipsist Lenini portree.

Äkki hakkab ta nihelema ja ärkab üles. Nagu mingis transis, võtab ta küünla, väljub galeriist ja asetab selle galerii vastas oleva Venemaa Föderatsiooni saatkonna ukse taha. Seejärel teeb ta aeglasel sammul ringi ümber saatkonna, katsudes lukus uksi. Oma reidi lõpetab ta Laial tänaval, kus antakse viisasid. Rahvas jookseb kummitust nähes üle tänava.

Tegemist on Tartu ülikooli maaliosakonna magistrandi, Ida-Virumaalt pärit Nadežda Tšernobai performance’iga „Lenini sümboolne äraviimine mausoleumist”. See ütleb kõik, loodetavasti ka Vene saatkonnale, kelle valvekaamerad sündmust arvatavasti jäädvustasid.

Nadežda väljendab juba tänu oma nimelegi lootust, et ükskord tuleb vabanemine Nõukogude-aegsest taagast. Kindlasti vihjab autor, et palju sigadusi on teinud just manipuleeritud „väikesed inimesed”. Lisaks on ta teinud installatsiooni, kus vaatleb kolmeliitristes klaaspurkides paberi lagunemise protsessi.

Tšernobai performance on üks osa kolme magistrandi tööst. Kogu näitusekomplekt on väga tugev. Juhendaja Jaan Elkeni sõnul oli neil nii palju töid, et võinuks täita ka Kunstihoone. Laura Põld on pannud väikesed savikujud vaatama Veiko Klemmeri videoinstallatsiooni, kus veejoa abil hukatakse savimehikest. Autor ise selgitab: „Mina ei oska enam üheselt öelda, mida need väikesed inimesed seal näitusesaalis mõtlevad või keda nad esindavad. Ei ole nad lõppkokkuvõttes ei personaalsed ega anonüümsed.”

See on mulle tuttav tunne: vahel tahaks vaikselt näitust vaatavatelt inimestelt lausa küsida, kes nad on ja mida nad ühest või teisest tööst arvavad. Kuid nad vaikivad, mõned kirjutavad lahkudes paar sõna külalisraamatusse.

Moe pärast ka maalid

Laura Põllult on ka video, mille kohta Elken kirjutab: „Lakoonilises maneeris lahendatud „Nimeta” on autori pingetkruviv autoerootiline „enesepaljastuslikkus” sünkroonis selle energiapuhanguga, mis näitust ette valmistades pea kõiki osalejaid valdas.”

Usun, et selle lause kallal nägi Elken palju vaeva. Kuid Laura video ei tohiks oma emotsionaalse laengu ja meisterliku kehakeelega kedagi külmaks jätta.

Kuna tegemist on ikkagi maalikunsti eriala magistrantidega, siis ei puudu moe pärast ka maalid, mis peale Veiko Klemmeri mustvalge teose mind igal juhul suhteliselt külmaks jätsid. Midagi pole teha. Kuigi on räägitud maalikunsti tagasitulekust, paeluvad ka maalitudengeid hoopis teised vahendid.