Nii algas mu elu kõige sürreaalsem intervjuu kesk Läti kriisi. Vestluse finaalina koorus välja tõde, et niikaua kuni Eesti poodides pole müügil isegi Läti õlut, on raske rääkida laiemast Balti koostööst. Ja kannatame me kõik, nii Eestis, Lätis kui Leedus.

Milline on teie poliitiline roll tänases Lätis?

Ma olen pensionär.

Paljud arvavad, et tulete poliitikasse tagasi.

Mida tegema?

No näiteks asutate uue partei ... Kui vaadata kui populaarne te oma presidendiajal olite siis saavutaks teie uus partei kindlasti väga suure populaarsuse. Eriti veel tänase Läti valitsuse ja parteide usaldusväärsuse taustal.

Täna on see usaldusväärsus tõesti juba miinustes. Ja hea oli kaheksa aasta pikkuse raske presidentitöö järel omada suurt populaarsust.

Ent praegu oleme sügavas majanduslikus ja poliitilises kriisis. Nüüd kriisiajal tulla poliitikasse … Kolme nädala pärast ütleb igaüks, et ahaa – tegelikult on kogu kriis just selle tulija süü, sest pahandav inimene ei suuda pangale tagasi maksta oma võlgu.

Kui arvate, et ma suudan säilitada oma populaarust sellistes oludes, siis ma ei usu teid. See oli teil liiga värviline unistus. Põhjus, miks ma ei mõtle aktiivselt uue partei loomisele on tõesti selles, et minu arvates on Lätis liiga palju parteisid. Kõik praegused parteid peavad tegema paremat tööd, et võita valijate usaldust. Ja inimesed, kes nurisevad, et parteisid on liiga palju peaksid nurisemise lõpetama ja poliitikasse minema, parteidesse astuma. Kui neile tundub, et nende häält ei kuulata, siis tuleb poliitikas aktiivne olla.

Ma tahaksin poliitikas näha uusi nägusid, nii maal kui linnas. Selle asemel , et kodus istuda ja kaevelda, et kõik on halvasti, tuleb välja tulla ja alustada oma poliitilist karjääri kohalikult tasandilt.

Aga teie jaoks on see kõik lõpetatud?

See töö pole kunagi lõpetatud…

Tegutsete poliitikaeksperdina, annate palju intervjuusid.

Jah inimesed tahavad teada minu arvamust.

Kas te olete selle rolliga rahul?

Jah ma pole lõpetanud oma tööd, kuigi saan pensioni. Kui inimesed tahavad kuulda mu arvamusi, olen õnnelik neid välja öeldes.

Täies mahus loe Eesti Päevalehe eksklusiivintervjuud Vaira Vike - Freibergaga homsest ajalehest.