Tallinna linna internetilehekülg väidab: “Amandus Adamsoni loodud, 1941. aastal hävitatud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. See püstitati 1928. aastal neljale sõjakooli kadetile - Aleksander Tombergile, August Udrasele, Arnold Allebrasele ja Aleksander Tederile, kes hukkusid 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatse mahasurumise käigus.”

Justkui oleks tegemist mingite karistussalklastega, kes revolutsioonikatset verre lämmatasid.

Mis tegelikult toimus? 1. detsembri 1924 varahommikul murdis ligi 50-meheline jõuk relvastatud terroriste Tondi kasarmutesse sisse ja hakkas granaate pildudes ka kõiki ettejäänuid tulistama. Kohe said surma valves olnud kadett ja üks tema kaaslane, nimelt Teder ja Udras, ülejäänud kaks, Allebras ja Tomberg surid haavadesse haiglas.

Nagu tollane Päewaleht kirjeldab, tekkis kasarmus suur segadus, kuid kui unesegased kadetid relvad kätte said, nurjus ründajate plaan täielikult.

Hetkel, kui Tallinna garnison ärkas ja rünnaku tagasi lõi, olid Tondi sõjakooli kadetid paraku juba surnud või surmapiinades.

Kas terroristliku rünnaku esimesi ohvreid saab seostada millegi mahasurujatega? Ei saa. Ja ma loodan, et edaspidi oskab ka Eesti ajakirjandus selliseid vigu vältida.

Ma tõesti palun: ärge enam nii tehke. Eesti kaitseväe sõdur esindab siiski meid endid, mitte mingit vaenulikku “kodanlikku riiki.”