Ministeeriumid veeretavad nagu kuuma kartulit linna ettepanekut luua korteriühistute pankrotistumise vältimiseks stabilisatsioonifond, mille kaudu pakuks riik makseraskustesse sattunud ühistutele küttekulude tasumiseks lühiajalist soodsat laenu.

Eelmise aasta lõpus pöördus linn kõnealuse küsimusega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole, kust paluti rahandusministeeriumi jutule minna. Viimati nimetatu saatis ettepaneku märtsi keskpaigas ülevaatamiseks KredExile, see kuulub jällegi majandusministeeriumi voli alla.

Aprilli alguses läkitas linnavalitsus uue kirja otse vabariigi valitsusele, rõhutades, et paljudel korteriomanikel on tekkinud eluasemekulude tasumisega probleeme ja oleks vaja riigi sekkumist stabilisatsioonifondi kaudu.

Ebapiisav analüüs

„Mingil määral üritab neid probleeme lahendada linna abipakett, kuid kindlasti oleks vaja luua fond, mis aitaks kõiki inimesi,” ütles abilinnapea Eha Võrk, kes oli nördinud riigi viivituse pärast ja avaldas lootust, et stabilisatsioonifond luuakse siiski sellel poolaastal.

Ministeeriumid ei innusta selliseid lootusi tagant. „Kõikide riigipoolsete tugimeetmete rakendamisel tuleb paratamatult arvestada hetkel olemasolevate rahaliste vahendite piiratusega,” selgitas rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak, kelle sõnul pole esialgse hinnangu järgi stabilisatsioonifondi mõju piisavalt analüüsitud.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Annika Vilu märkis, et olukorda peaks leevendama kiirelt alanev toasooja hind ja võimalus KredExi abiga maju energiasäästlikumaks muuta. Tema sõnul peaks ettepanekut analüüsima majandusministeerium.

„Lühiajaline laen ei pruugi korteriühistute olukorda pikemas perspektiivis parandada, vaid halvemaks muuta,” nentis majandusministeeriumi kõneisik Kalev Vapper.

Makseraskused suurenevad

•• Mitmed Päevalehega vestelnud linnaosade esindajatest kinnitasid, et korteriomanike makseraskused on suurenenud. Kristiine linnamajandusosakonna peaspetsialist Marje Rohtla tõi näiteks, et sel kuul on välja makstud 80 toimetulekutoetust, mis on kaks korda enam kui eelmise kuu jooksul kokku.

•• Haabersti linnaosa vanem Viktor Vassiljev, Põhja-Tallinna vanem Enno Tamm ja Mustamäe linnaosa kõneisik Jüri Raudsepptõdesid samuti keerulist olukorda. Probleeme pole linnaosade teada Lasnamäel, Pirital ja Nõmmel.