Nüüd, üle ka­hekümne aas­ta hil­jem as­tu­vad tütred isa jäl­ge­des. 20-aas­ta­ne He­len Sch­midt võitis 2008. ja 2009. aas­tal Eu­roo­pa kros­sit­riat­lo­ni, li­saks sai ta 2008. aas­tal al­la 23-aas­tas­te ta­lit­riat­lo­ni maail­ma­meist­rivõist­lus­tel pronk­si.

18-aas­ta­ne Kai­ri Sch­midt lõpe­tas ta­lit­riat­lo­ni MM-il noor­test tei­se­na ja kroo­ni­ti 2007. aas­tal Bal­ti noor­te­meist­riks duat­lo­nis. Pe­sa­mu­na, 14-aas­ta­ne Sand­ra Sch­midt tu­li 2007. aas­tal sa­mu­ti Bal­ti noor­te­meis­ter duat­lo­nis. Ees­tis on ta oma­va­nus­test pa­rim triat­leet.

„T­riat­lon so­bib mul­le, sest see on mit­mekülg­ne: pä­rast pik­ka uju­mist sõidad rat­ta­ga ja lõpuks saad veel joos­ta ka,” ütleb He­len. Õed nõus­tu­vad.

„Just see meel­dib­ki mul­le, et ei loe ai­nult, kui tu­gev uju­ja sa oled, sest pea­le uju­mi­se tu­leb veel kah­te ala te­ha,” li­sab Sand­ra õhi­nal.

Õhinaga treenima

Kai­ri ja He­len pea­vad oma trum­biks uju­mist. „A­va­veeu­ju­mi­ne so­bib mei­le, võida­me neid­ki, kel­le­le bas­sei­nis ta­va­li­selt pal­ju kao­ta­me,” lau­sub He­len.

Sand­ra mee­lest tu­leb tal kõige pa­re­mi­ni väl­ja jooks. „Vii­ma­ne ala, jooks­mi­ne, nõuab kõige roh­kem vas­tu­pi­da­vust, seetõttu mul­le so­bib­ki,” lau­sub Sand­ra, kel­le kii­reid jook­su­jal­gu kii­dab ka isa Kaa­rel Sch­midt.

Vaa­ta­ma­ta tub­li­de­le saa­vu­tus­te­le po­le õed tih­ti ra­hul rat­tasõidu­ga, mi­da pea­vad ka oma nõrgi­maks alaks. „E­ral­dis­tart ei so­bi eelkõige seetõttu, et gru­pis- ja tuu­lessõit on kee­la­tud,” on He­len pi­sut nör­di­nud. Ehk on õed lii­ga ta­ga­si­hoid­li­kud, sest nad on häid tu­le­mu­si näi­da­nud ka rat­tasõidus.

He­len võitis näi­teks 2006. aas­tal mä­gi­rat­tak­ros­si Ees­ti meist­rivõist­lus­tel nais­te põhik­las­sis. Kai­ri oli aga 2008. aas­tal Ees­ti ta­lik­ros­si meist­rivõist­lus­te pa­rim noor.

He­len ja Kai­ri hak­ka­sid triat­lo­ni­ga tõsi­se­malt te­ge­le­ma 14–15-aas­ta­se­na. Küll pol­nud alus­ta­mi­ses „peasüüdla­ne” isa.

„I­sa pi­gem jul­gus­tas tei­si spor­dia­la­sid te­ge­ma,” lau­sub He­len. „Kee­gi ei sun­di­nud, me ise hu­vi­tu­si­me sel­lest,” li­sab Kai­ri.

Sand­ra­le and­sid õed ees­ku­ju ja ka­hek­sa-aas­ta­se­na aval­das ta ise soo­vi triat­lo­nit­ree­nin­guid alus­ta­da.

Tüdru­ku­te ju­hen­da­mi­se­ga näeb vae­va Kaa­rel Sch­midt ise.

„I­sa on tree­ne­ri­rol­lis vä­ga hea, ta tun­neb mind häs­ti ja näeb ko­he, kui har­ju­ta­mi­seks po­le so­biv päev,” lau­sub He­len. Kai­re ja Sand­ra soo­vi­vad roh­kem­gi har­ju­ta­da, kuid isa hoiab neid ta­ga­si. „Ta vas­tab iga kord – küll vars­ti hak­ka­me,” ütleb Kai­ri.

Sand­ra ei nõus­tu siis­ki va­ne­ma õega, kes ar­vab, et isa on lii­ga lee­be. „I­sa on kar­mi käe­ga: kui on trenn, siis on trenn, po­le min­gi­su­gust nii­sa­ma mõnu­le­mist,” ju­tus­tab Sand­ra.

Kui­gi triat­lon kur­nab, ei pea õed ala nais­te­rah­va jaoks lii­ga ras­keks. He­len tä­hel­dab, et nad võist­le­vad­ki veel üpris lühi­kes­tel dis­tant­si­del.

„I­ron­man, vaat see on ju­ba mi­da­gi” õhkab He­len, kes lu­bas kas või üks kord elus raud­me­he triat­lo­nist osa võtta ja see ka lõpu­ni te­ha. Küll imes­tab ta, et isa Kaa­rel on raud­me­he dis­tant­si (3,8 km uju­mist, 180 km rat­tasõitu, 42,195 km jook­su) lä­bi­nud mi­tu kor­da.

Õpingud

Tuleviku kavatsevad kõik kolm õde siduda spordiga. Mullu Toila gümnaasiumi lõpetanud Helen Schmidt soovib haridusteed jätkata sisekaitseakadeemia piirivalvekolledÏis. „Seal saan õpingute kõrvalt sporti teha, sest nad toetavad seda,” on Helen valikuga rahul.

Tänavu Toila gümnaasiumi lõpetanud Kairi Schmidti õpingute jätkamise valik on lahtine. „Mind peibutab Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskond,” ütleb ta.

Sandra ei vaja isegi mõtlemisaega! Ta teab, et pärast Toila gümnaasiumi lõpetamist ootab teda sportlaskarjäär.