Politsei nabis väidetavalt psüühiliste probleemidega ründaja kinni, kuid 73-aastane Berlusconi toimetati juhtunu järel San Raffaele haiglasse, vahendas Reuters.
"Mul on kõik korras! Mul on kõik korras!" kordas haiglasse saabunud Berlusconi, kelle väitel tal vedas, et suveniir ei tabanud teda silma.
Berlusconi ihuarst Alberto Zangrillo ütles, et peaminister vajab aasta lõpuni taastusravi, vahendas AFP.
"Kliinilisest vaatepunktist on kõik korras," kinnitas Zangrillo, kelle sõnul ei vaja peaminister lõikust, kuid tal tuleb ka tänaseks päevaks haiglasse jääda.

Taunitav rünnak
Kui eile Milano keskväljakul kümnetele tuhandetele toetajatele esinenud Berlusconi oli poodiumilt maha astunud, ründas teda Duomo katedraali kujutava suveniiriga 42-aastane Massimo Tartaglia, kes oli psüühiliste probleemide tõttu vajanud kümme aastat arstide hoolt. Rünnaku järel võttis politsei ka tema psühhoterapeudi kinni.
Telekaadrid näitasid, kuidas politsei toimetas sündmuskohalt minema hullunud pilguga Tartagliat, kelle juurest leiti krutsifiks ja pisargaas. Täna hommikuks oli aga suhtlusvõrgustikus Facebook Tartaglia fännklubiga liitunud 40 000 inimest.
Itaalia president Giorgio Napolitano mõistis rünnaku teravalt hukka.
"See on Itaaliale tõesti halb päev ja kõikide poliitiliste jõudude kohus on kindlustada, et Itaalia ei langeks tagasi vägivalla aastatesse," rõhutas Berlusconi liitlane alamkoja spiiker Gianfranco Fini, meenutades veriseid 1980.-ndaid, mil maffia kõrvaldas mitmeid Itaalia poliitkuid.
"See, mida nad Berlusconiga tegid, on terrorismiakt," märkis Põhjaliiga juht ja Berlusconi valitsuse föderaalreformiminister Umberto Bossi.
Berlusconi ründamine juhtus ajal, mil möödub aasta, kui Iraagi ajakirjanik viskas USA presidenti George W. Bush’i kingaga. Hiljem on kingadega loobitud mitmeid välismaised poliitikuid.

Berlusconi halb aasta
Laupäeval avaldatud küsitluse järgi oli skandaalidest ümbritsetud Berlusconi populaarsus langenud nelja protsendi võrra 50 protsendile.
Berlusconil seisab lähiajal ees lahutus oma senisest naisest Veronica Lariost, kes soovib saada 43 miljoni euro (670 miljonit krooni) ulatuses alimente.
Itaalia konstitutsioonikohus võttis kaks kuud tagasi Berlusconilt puutumatuse, kuna see oli põhiseadusega vastuolus. Puutumatuse äravõtmise järel ootavad Berlusconit mitmed kohtuasjad.
Ühes kohtuasjas süüdistatakse teda altkäemaksu andmises 600 000 dollari (6,5 miljonit krooni) ulatuses Briti advokaadile David Mills’ile, mistõttu too pidi andma valetunnistusi 1990.-ndatel toimunud kohtuprotsessides. Kuigi Mills kinnitas, et ta on süütu, mõisteti ta veebruaris siiski neljaks ja pooleks aastaks trellide taha.
Teine kohtuasi puudutab Berlusconi omanduses oleva televisiooniettevõtte Mediaset seadusevastaseid tehinguid, et saada soodsamalt ülekande õigusi. Berlusconit on seostatud ka maffiaga, kuid mees on taolised süüdistused tagasi lükanud.
Itaalia valitsusjuhid on varemgi langenud mitmesuguste rünnakute ohvriteks, kuigi pärast Teist maailmasõda on taoliste rünnakute hulk märkimisväärselt vähenenud. Siiski viskas 2004. aastal üks Roomas turistireisil viibiv Põhja-Itaalia müüriladuja Berlusconit kaamera kolmjalaga, vigastades teda kergelt, 1978. aastal mõrvati aga peaminister Aldo Moro.