Peatselt aasta ametis tegutsenud Moskva ja Kogu Venemaa patriarh Kirill saatis jõululäkituse Euroopa Liidu ülemkogu vastsele presidendile katoliiklasele Herman Van Rompuy’le, vahendas Ria Novosti.
"Ma arvan, et me võime jõuda mõistmiseni, et ilma kristliku pärandita on Euroopa maailmajao tulevik mõeldamatu," rääkis Kirill.
"Inimesed, kes omistasid suure osatähtsuse Euroopa kultuurile ja religioossele identiteedile kui tähtsale üle-euroopalisele elemendile, olid Euroopa Liidu rajajate seas," selgitas patriarh.
Novembris leidis Euroopa inimõiguste kohus, et Itaalia koolides olevad krutsifiksid kahjustavad teiste religioonide ja ateistide laste tundeid. Itaalia, samuti paljud kristlikud konfessioonid on aga otsust tauninud, kuna see rikub kristlaste inimõigusi.
Moskva patriarhaadi esindaja munkpreester Filip Rjabõhh teatas, et paavst Benedictus XVI ja Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi kohtumise järel on olulised vaidlused kahe konfessiooni vahel lahendatud.
"Meil on lahendamata küsimusi, aga mitte Venemaal," kinnitas Rjabõhh.
Moskva õigeusu kirik on katoliku kirikut süüdistanud Venemaal aktiivses misjonitegevuses, mille tagajärjel on õigeusu kiriku liikmeid siirdunud arvukalt katoliiklusesse.
Rjabõhh lisas, et paavsti ja patriarhi kohtumist pole hetkel plaanis korraldada, kuigi kaks juhtivat vaimulikku on varem kohtunud, kuid siis polnud Kirill veel patriarhi ametis.
Smolenski ja Kaliningradi metropoliit Kirill valiti Moskva ja Kogu Venemaa patriarhiks 27. jaanuaril 2009 ja ta asus ametisse 1. veebruaril.