Eelmine valitsus läks lõhki juba oktoobrikuus, kui sotsiaaldemokraadid valitsusest lahkusid.

Uus valitsuskoalitsioon rajati Boci juhitava demokraatlik-liberaalse erakonna ümber, mida toetab lisaks Rumeenia ungarlaste demokraatlik liit UDMR (ungarikeelse lühendiga RMDSz – Romániai Magyar Demokrata Szövetség), vahendas Reuters.

Valitsus kärbib eelarvet veel täna

Uus valitsus koguneb veel täna, et 2010. aasta eelarvet arutada. Valitsuse peaeesmärk on kärpida eelarvet, nii et see vastaks Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF-i) lubatud laenu tingimustele.

Samuti püüdleb Rumeenia selle poole, et täita ELi ühisraha euro kasutuselevõtu kriteeriumid.

"Minu prioriteedid on IMF-i ja Euroopa Komisjoniga sõlmitud lepinguga võetud kohustuste täitmine," ütles Boc oma kõnes parlamendile. "2010. aasta tuleb raske – peame teadvustama, et enne seda, kui veidi heaolu saavutame, peame kannatama veidi puudust."

"Seega pean võtma vastutuse meetmete eest, mis pole tingimata populaarsed, kuid väga vajalikud," lisas Boc.

Valimisteni on kolm aastat aega

Valimisteni on Rumeenias aega kolm aastat – mullu ametisse astunud valitsus ei suutnud kuigi kaua vastu pidada.

Boci erakond, endaga hiljem liberaalid liitnud Rumeenia demokraatlik partei peab ennast 1989. aasta revolutsiooni järel võimu võtnud juhitud rahvusliku päästerinde järglaseks.

Kuid 1989. aastal presidendiks saanud endine kommunist Ion Iliescu lõi 1992. aastal koos mõttekaaslastega rahvuslikust päästerindest (FSNist) lahku ja asutas sotsiaaldemokraatliku erakonna. Praeguseks on Iliescu sotside juhtkonnast kõrvale jäänud, kuna temast põlvkond noorem Mircea Geoană haaras erakonna ohjad 2005. aastal enda kätte.

Ungarlaste liit on pea kõigil valimistel 1990. aastast saati saanud ligi kuus protsenti häältest, mis vastab enam-vähem ungarlaste osakaalule Rumeenia rahvastikus. Samuti on nad toetanud iga valitsust peale eelmise.