Kuigi asunduste laiendamise on Iisrael ametlikult peatanud, jääb Jeruusalemm selle moratooriumi alt välja, teatas Reuters. 198 uut maja Pisgat Zeevi, 377 Neve Yaakovi ja 117 Har Homa asunduses jäävad võimude arvates Jeruusalemma piiridesse.

Ameerika Ühendriigid väljendasid novembris arusaamatust Iisraeli ehituskavade üle, mille kohaselt peaks Jeruusalemma idaossa ja selle lähedusse ehitatama iisraellaste tarbeks uusi maju.

Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas mõistis kava hukka, kuna 1967. aasta sõda, millega Iisrael Jordani jõe läänekalda ja Ida-Jeruusalemma oma valdusse sai, oli ebaseaduslik, teatas Abbasi pressiesindaja.

Jeruusalemmast peaks saama Palestiina riigi pealinn, loodavad palestiinlased. Kuid Iisraeli praegusesse parempoolsesse valitsuskoalitsiooni kuulub erakondi, kes Jeruusalemma käest anda ei soovi, nii et peaminister Benjamin Netanyahu peab käima mööda noatera, et olla meele järele nii USA president Barack Obamale kui ka oma siseriiklikele poliitilistele liitlastele.

"Iisraeli valitsus tõestab iga päev, et ei ole rahuks valmis," kommenteeris Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi pressiesindaja Nabil Abu Rdainah. USA ja rahvusvaheline üldsus ei suuda asunduste ehitamist tagasi hoida, ütles Rdainah, ning Iisrael kasutab seda asjaolu ära.

Novembris lubas Iisrael ehitada 900 uut maja Gilo eeslinnas Jeruusalemma lähedal, kus 1967. aasta sõja järel annekteeritud territooriumil elab 40 000 iisraellast.

Kokku elab Jordani jõe okupeeritud läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas pool miljonit iisraellast ja 2,7 miljonit palestiinlast.