Pole ka ime. Ajame juttu ajal, kui Marttil on pea töömõtteid täis – on tööaeg ja Reval Café peakoka ülesanne on hoida töös kõik kuus linna söögikohta. Tööpäevad on pikad. „Võib minna ka neliteist tundi, aga see on oma vabal tahtel,” ütleb Martti.

— Miks on Eestis tuntud vaid meespeakokad? Kus naised on?

— On, tean ka naisi. Kes on karjäärihimulisemad, on peakokad, teised on väga head köögis, ja nendega on hea koos töötada. Ma ei tea, aga ehk pole naised tahtnud endale vastutust võtta?!

— Mida te ise süüa armastate?

— Olen pigem lihtsama maitse mees. Ei pea olema keeruliselt tehtud roog. Ei ole asja, mida ma ei sööks. Tõsi, austreid ma väga ei fänna – minu jaoks võivad nad olemata olla.

— Mis suhe teil rahvusköökidega on ja kui palju te neid kasutate?

— Suhtun neisse väga hästi. Kui ma Itaaliasse rändan, ega ma siis Türgi kebabi sööma ei lähe! Olen reisil alati kohalikku kööki proovinud. Suvel sain kolm kuud praktiseerida Tallinna vanalinnas Toscana koka juures, kes tegi klassikalist Toscana toitu – see oli vanaaegne, hästi lihtne ja naturaalne. Seal käis palju itaallasi söömas, ja nad kiitsid seda. Üldiselt arvan, et paljud meie söögikohad, kus pakutakse võõramaa kööki, tihti oma nime ei vääri.

— Kui palju peakokk retseptiraamatuid kasutab?

— Kahjuks või õnneks ma neid ei kasuta. Nii palju kui olen uurinud teiste käest, sirvitakse neid inspiratsiooni saamiseks. Seda ei saa ju kunagi nii täpselt kirja panna, et mitu grammi soola või maitseainet panna – see teadmine peab olema kokal enda maitsemeeles. Maitsestamine on põhiline. Peab siiski ütlema, et kõik kokaraamatud on sellised „poolkõvad” – mingi asi on retseptis kindlasti ära jäetud, paar komponenti või mingi valmistamisnõks mainimata, sest ükski normaalne kokk ei anna oma kõige paremat retsepti ära. Neid jagatakse pigem põlvest põlve. See on mu isiklik arvamus.

Kokaraamatuid on päris häid, igal maal nad erinevad, aga kõige tähtsam on õige tooraine. Näiteks kui sul on Hiina köögi raamat, siis pooli asju sa Eestist kätte ei saa ja see toit ei tule selline, nagu peaks. Korralikku toorainet üldse riigist välja ei saadeta – see riis, mis meile jõuab, pole see, mis Hiinas või Jaapanis.

— Kui ise väljas söömas käite, kas avaldate kelnerile söögi kohta arvamust?

— Olen halb väljas sööja. Aga kui ma kusagil söön ja mulle näiteks toit ei maitse, siis ma ei ole see, kes ütleb, et mulle ei maitse ja kutsuge peakokk. See on tema maitsega tehtud. Võib-olla ma kuulun selle 20 protsendi hulka, kellele antud roog ei maitse, aga 80 protsendile see maitseb! Kes ma olen, et julgen arvustada teise peakoka maitset?

— Kes teil kodus süüa teeb? Mida pakkusite oma perele eile?

— Mul on nüüd kodus abiväge. Mulle meeldiks küll iga päev kodus süüa teha, aga siis ei saaks tööl käia. Eile olid kapsarullid – minu ema tegi. Ema elab meist kaks maja edasi, ta helistas ja küsis, et kas tahan kapsarulle. Muidugi tahtsin. Täna olen kaua tööl ja toidu teeb poeg Joonas.

— Kas teie lapsed lähevad ka kokateed?

— Joonas on juba käinud noorte maailmameistrivõistlustel. Ta on väga hea kokk. Maarja õpib alles koolis, ja loodan, et ta ei lähe kokaks õppima.

— Miks?

— Sest see on naistele raske amet – päev läbi jalul, rasked potid, kuumus. Naised võiksid olla ilusad ja hoolitseda enda eest ning olla mujal, kui et rahmeldada köögis.

— Mida tegite viimati oma perele?

— Vist kana. See on selline kindla peale minek.

— Kuidas kindla peale minna?

— Natuke valget veini ja väheke rõõska koort, sibul, küüslauk – ükski hea toit ei tule ilma sibula ja küüslauguta. Paneerisin kanatükid kergelt jahus, viskasin pannile kuuma, siis sool, pipar, valge vein ja sibul, porgandid, natuke mangot, veidi vett, ja hauduma. Lihtne ja kiire. Aga kiired variandid on ka pasta ja risoto.


Martti Koppel (43)

•• Reval Café peakokk

•• Telekokk TV3-s

•• Töötanud kokana lastekohvikus Vigri ja restoranis Palace

•• Olnud peakokk Olümpias, Park Hotellis, Saku suurhallis, Fazer Amicas

•• Kirjutanud 20 retseptikogu (40 retsepti igas – kana-, supi-, salatiraamat jm)

•• Töötanud Tallinna vanalinnas Toscana restoranis

„Head isu!”

L kl 10 TV3