Kuidas talispordi suursündmus televaatajaini jõuab, räägib ETV ja Eesti Raadio ühendsporditoimetuse juht Marko Kaljuveer.

„Meie meeskond on 16 inimest – raadiost neli ja televisioonist 12. Võrdluseks võin öelda, et Yleisradio saadab võistlusi kajastama 125, ARD/ZDF Saksamaalt 600 inimest,” ütleb Marko Kaljuveer.

Tema sõnul kantakse üle kõik eestlasi huvitavad alad. „Murdmaasuusatamine, laskesuusatamine, iluuisutamine, hoki, kahevõistlus, suusahüpped, lumelauakross ja mis iganes,” loetleb ta. „Bobisõitu ja kelgutamist me üle ei kanna – ega need ei mahu meie telekavasse ära ka,” lisab Kaljuveer.

Täismahus kantakse üle murdmaasuusatamine, laskesuusatamine, suusahüpped, kahevõistlus, iluuisutamine, väga suures mahus hoki, curling’ust meeste finaal. „Teeme ülekandeid kahes kanalis, põhiprogramm on ETV1-s alates u kella 20-st, öösel ja hommikutundidel. Magajad võivad võistlusi näha hommikul kordusena ETV2-st ja kella 15 paiku ETV-st. „Oleneb sellest, kuidas keegi kordustesse suhtub, aga ega ikka öösel magada ei või,” naerab Kaljuveer.

„Oleme raadioga üks meeskond, ja meil on ühine office Whistleris, meid huvitavad alad peetakse kõik siin – see on 120 kilomeetrit Vancouverist. Whistleris toimuvad kõik suusaalad, Vancouveris aga hallialad – hoki, iluuisutamine, kiiruisutamine, curling. Siin mägedes on meil oma telekeskus, kuhu kogu telepilt kokku jookseb, ja kust me saadame ühe pildikanali Eestisse. Lisaks on meil murdmaasuusatamise paigas väike stuudioke, kus saame võistluse

lõp­pe­des intervjueerida meie sportlasi Andrus Veerpalu, Jaak Maed, Kristina Šmiguni ja teisi ning teha muud vajalikku. Liiklus Vancouveri ja Whistleri vahel on hea, bussid sõidavad päeval poole tunni tagant ja öösel tunni tagant. Põhireporterid on meil kõik kohapeal, kommentaatorid-spetsialistid aga Tallinnas. Nende kaasavõtmiseks meil raha ei ole,” jutustab tele- ja raadio sporditoimetuse juht.

Kaljuveeri sõnul on raadio poole pealt nende meeskonnas kolm reporterit ja insener, ETV-st viis reporterit, kaks operaatorit, režissöör, videomonteerija, IT-spetsialist ja teleinsener.

Insener on A ja O

Mida teeb olümpiaülekannetel insener? See küsimus ajab Kaljuveeri naerma. „Insener?! Me teeme ju televisiooni!”, hüüatab ta. „Ehitasime siia suure telekeskuse. Kõige tähtsam inimene ongi meil teleinsener. Toivo Taremaa on A ja O, tema ehitas stuudio välja, ilma temata ei toimu meil ühtegi ülekannet, sest ükski telereporter ei tunne tehnikat. Meie väike telekeskus Whistleris on nagu telemaja, kuhu jookseb sisse kuus pilti, seal on režiipult, helipult, montaaž, kaablid, monitorid, kõik, mis ülekandeks vajalik – kokku 75 ruutmeetrit pinda,” selgitab Kaljuveer.

„Saata Tallinnasse kuus pilti on kallis, seepärast teeme odavamat varianti – võtame pildi vastu Whistleri keskuses ja lähetame Eestisse ühe pildikanalina. See on ülikeerukas süsteem, mille tarvis saatsime juba detsembri keskpaigas laevaga Vancouverisse 1,3 tonni seadmeid. Nii et kes arvab, et oleme siin, nagu eelmisel korral Pekingiski, ülisuure jõuguga, siis on see vale. Selle programmi peal, mida toodame, on meid nii vähe, et teeme seda kohati oma une arvel. Meie seltskond on väga väike võrreldes kas või soomlaste ja sakslastega, keda on vastavalt 125 ja 600 inimest!”

Mis on jäänud Tallinna telemajja?

„Kuna kogu programmi tootmine toimub kohapeal, siis Tallinna telemajja on jäänud paar inimest – režiipuldis tuleb programm vastu võtta ja hoida silma peal, et pilt ikka läbi tuleb ning mingit katkestust ei ole. Ja stuudios on valmis abikommentaatorid, kes aitavad ülekannet spetsialisti arvamusega. Näiteks laskesuusatamist aitab kommenteerida Margus Ader, murdmaasuusatamist Kaarel Zilmer, iluuisutamist Anne Šaraškin, Kadi Zvirik ja Margus Hernits, hokiasjatundjad on Olle Sildre, Ahti Kullervo jne.

Taliolümpia teles

12.–28. veebruaril

Vancouverist

Teleülekanded ja kordused

•• Põhiliselt edastab võistlusi otseülekandena ETV1: õhtul alates u 20-st kuni hommikutundideni.

•• Hommikul, võistluste lõppe­des, korratakse neid ETV2-s.

•• Mõningaid võistlusalasid näitab otseülekandes ka ETV2 (laskesuusatamine, lumelauasõit, jäähoki meeste alagrupimängud, mäesuusatamine jm).

•• Vaata: ETV ülekanded päevade kaupa: www.etv.ee/sport