Filmi „Mustlase missioon” peategelane Georg Vinogradov on teistsugune koguni kahes mõttes. Kõigepealt rahvuselt – ta esindab Eestis juba kaua aega elanud mustlasi. Teiseks pole ta usutunnistuse poolest just väga tavaline: Vinogradov kuulub nelipühilaste hulka ja juhib selle usu tunnistajate Võru kogudust. Muide, tegemist on usulahuga, mis oli Nõukogude võimule kuidagi eriti pinnuks silmas.

Vahur Laiapea film ei kavalda. Alltekstid ja allegooriad võivad siin ju kuskil olla, kuid inimesest räägitakse otse ja ausalt. Selline vana hea reportaažižanr valgustab 50-aastast kõhnavõitu jumalasulast, kes on oma ütlemistes vaimselt nõtke. Film tabab ära kas või sellise nüansi, kui tegusalt seab Vinogradov sõnu kolmes keeles. Peategelase mõtte voogamine on kõige huvitavam ja kaasakiskuvam. Kusjuures filmi autor on saavutanud suure usalduse: Vinogradovi mõtterännakute inimlikud kõhklused ja kahtlused paistavad ausalt välja ka ekraanilt.

Filmi kandev lugu jutustab härra Vinogradovi misjonitegevusest Lätis Vilaka linnakeses. Kaamera saadab meest tolle käikudel ja jälgib, kuidas ta ajab asju kohalike mustlastega.

Eksootikaga üle ei paku

Kuigi jäädvustatud ajavahemik ei ole pikk, jõuab lugu filmi edenedes siiski areneda. Inimesed võtavad tasahilju omaks nii jutlustava härra Vinogradovi kui ka teda saatva kaamera, tänu millele sünnivad kaadrid mustlaste kodudest ja inimestest nendes kodudes.

Filmis leidub eksootikat laulvate ja tantsivate mustlaste näol, kuid Laiapea ei paku etnograafiaga üle. Pigem on kaamerasilm tähelepanelik ja toob esile mustlaste praeguse elu piirjooned. Noorte inimeste soovid ja hoiakud, argise olemise.

Kui filmile midagi ette heita, siis on see seotud peategelase Georg Vinogradoviga, kelle elus jääb enamik asju saladuseks. Oleks tulnud ehk kasuks, kui filmis oleks olnud rohkem juttu peategelase taustast ja elurännakutest. Mis viis selle huvitava ja rikka hingeeluga inimese sinna, kus ta praegu on? Film teeb teistsuguse inimese omaseks ja mõistetavaks, kuid ma tahaksin temast veel rohkem teada.

Dokfilm

„Mustlase missioon”

Autor: Vahur Laiapea

Tootja: Ikoon 2010

Esilinastus 19. veebruaril Kumus

Filmi oma kavasse võtmist kaalub Eesti Televisioon