Reklaamiagentuuris copywriter’ina töötav Martin Algus on hariduselt näitleja, lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia ja mänginud kaheksa aastat Ugala laval. 2007. aastal saatis ta näidendivõistlusele kaks tööd ning sai „Janu” eest esimese ning noorteloo „Ise oled” eest teise koha. „Janu” mängitakse Endlas. Eelmisel aastal valmis tal näitemäng „Postmodernsed leibkonnad”, suvel etendas R.A.A.A.M. Pärispeal suvetükki „Päris pea ehk Kreutzwaldi sõber”. Martin on filmi „Soovide puu” stsenarist. Äsja pääses tema näidendi ideekavand „Kontakt” rahvusvahelise näidendivõistluse „New Baltic Drama 2011” finaalvooru.

„Mul oli juba ammu tahtmine midagi teha ka teles,” ütleb Martin. Ja kui produtsent Tuuli Roosma ja režissöör Ergo Kuld eelmise aasta lõpupoole ühikasarja ideega Martini poole pöördusid, oli asi otsustatud.

Mis sarjas toimub?

Martin Alguse sõnul on „Ühikarotid” lugu tänapäeva noorte rõõmudest, muredest ja seiklustest suurlinnas, ühiselamu ja ühikaaeg on lihtsalt taust, mis aitab õhustikku sisse elada. Fookuses on Eesti ja Tallinn oma teemadega. Neli elektrikuks õppivat provintsikutti jagavad tehnikumi ühiselamus ühte tuba ning lävivad samas ühiselamus elava kolme kokaks õppiva neiuga. Kõik avastavad ennast ja maailma. „Kohati lähevad asjad päris teravaks, kohati naljakaks. On armumisi ja kaklusi ning kõike, mis võib noore inimese elus olla, kes on kodust välja saanud. On tegelasi, kel hakkavad saladused välja kooruma,” jutustab Martin. Tal endal on pikk ühiselamus elamise kogemus – neli aastat Viljandi kultuuriakadeemia ajal, ja hilisem, teatri ajal pansionaadis elatud aeg. „Nii et tunnen ühikaelu piisavalt,” ütleb ta.

Kas produtsent ei karda, et noortesari ei ole nii suur vaatajamagnet kui naiste- või suhtesarjad, mille tegemise kogemus Tuuli Roosmal lavastusliku sarja „Saladused” ja saadete „Mamma mia!”, „Pereelu” jt tootmisest on?

Tuulit noortesarja töösse võtmine ei hirmuta. „Ei näe põhjust, miks ma peaks kartma. On üldteada, et meid huvitavad endavanused või meist nooremad, vanem inimene aga mitte, kuigi peaks. Hea näide selle kohta on üks prantsuse dokfilm lastest ja külakooliõpetajast („Omada või olla”), mis sai üle maailma kuulsaks. Suure huvi põhjuseks peetigi seda, et me kõik soovime näha seda, mida oleme läbi elanud,” on Tuuli kindel.

Seda, et ühiselamuelu ei ole paljud televaatajad elanud, ei pea tegijad probleemiks. „Paljud ei ole elanud rentslis, ei ole olnud politseinikud, arstid,” naerab Tuuli, vihjates populaarsetele seriaalidele. „Ühiselamu keskkond on niivõrd vitaalne ja värvikas. Kui mõelda, mis on inimese elu kõige paremad ajad, siis ikka need, mida elatakse eriti intensiivselt, ja seda tehakse ikka siis, kui ollakse kodust väljas ja oma eakaaslastega koos, näiteks ühiselamus või -korteris. Siis juhtub inimesega nädala jooksul rohkem, kui teisel aasta jooksul. Ei ole huvitavamat aega kui ühiselamise aeg,” ütleb Tuuli.

„See on koos arenemise ja üksteise täiendamise aeg. Kõik on saatusekaaslased, erineva tausta ja mõtetega ning kõige selle juures väga haavatavas eas. Minu enda kõige olulisem emotsioon ühiselamuajast on uljus ja avastamisrõõm – kõik on su ees äkki avatud, sul on kõik võimalused, sa saad nii kõrvetada kui ka kogeda rõõmsaid hetki. See on vastandlike tunnete ja avastamisrõõmude bukett,” meenutab oma ühiselamus elatud aegu stsenarist Martin.

Tegelased

„Ühikarottide” põhitegelasteks on neli tehnikumi ühiselamu ühes toas elavat poissi ja kolm teises toas elavat tüdrukut. „Kõik on täiesti erinevad karakterid, isiksused. Andri on naistemagnet ja elupõletaja, kellel on olnud üht-teist järele mõelda hetkeks, mil ta ühikasse jõuab. Tal on ka oma saladused. Kustav on pätt-poiss, kes on seotud kuritegeliku maailmaga ja kes toob tegevustikku ohtlikumaid toone, mässides mõnikord nii ennast kui ka sõpru hulludesse jamadesse. Pauli, hüüdnimega Tibu, on suur tüse kuju, keda on eluaeg hellitatud ja kes tuleb puutumatuna oma pesast suurlinna tuulte kätte. Neeme on vaikne poiss, pisut veidrik, leiutajatüüp. See on tuumik, kes teemasid kannab. Ja siis on neiud. Marion on ilus tüdruk, keda kõik fännavad, Vika on karastunud tüdruk Ida-Virumaalt, kes oskab enda eest seista, Iiris on pehmem tüüp, pärit turvalisest keskkonnast,” tutvustab stsenarist tegelasi.

Põhitegelasi mängivad noored – Ivo Reinok ja Kirsti Villard on Viljandi kultuuriakadeemia tudengid, Ragnar Uustal ja Johanna Maria Parv keskkooliõpilased, Roger Stahlman Tartu ülikooli majandustudeng, Lauri Pedaja ja Liina Vahter on ametilt juuksurid. Tuntud näitlejatest teevad kaasa Liina Tennosaar Andri emana, Peeter Kaljumäe mängib Pauli isa, Paul Laasik komandanti.

Uus seriaal

„Ühikarotid”

Alates 8. märtsist

E 20.35 Kanal 2

•• Stsenarist Martin Algus, režissöör Ergo Kuld, produtsent Tuuli Roosma

•• Peaosalised: Andri (Ivo Reinok), Kustav alias Staff (Lauri Pedaja); Pauli alias Tibu (Roger Stahlman); Neeme (Ragnar Uustal); Marion (Johanna-Maria Parv), Viktoria alias Vika (Liina Vahter); Iiris (Kirsti Villard)