Paljud kannatavad seletamatuid pöia-, jala- ja seljavalusid. Kui valu pole kadunud ka jalatsite vahetamisel, on abi otsitud Eesti ortoosikeskusest ja ortopeed Kalev Tootsi juurest, kes võtab appi podomeetriauuringu ehk jalgade kõnnianalüüsi.

„Jalavalu võib väsimuse ja lampjalgsuse kõrval põhjustada ka jalavõlvi lamenemine. Valede jalatsite kandmine, aga ka traumast põhjustatud tagajärjed on viinud selleni, kus tuleb hinnata jala toetust põrandale. Lihtne viis on käia märja jalaga üle põranda. Vanasti kasutati uurimiseks klaaskaste, kus alumises osas oli valguspeegel. Nüüd on võimalik jala toetuspinda uurida skanneril seistes või kõnnirajal kõndides,” selgitab Toots.

Kõnnirada toob selguse majja

Kui seisuplaatidega tehtav uuring aitab hinnata ainult põrandale toetumist, siis kõnniraja abil tehtav jalgade koormusjaotuse kompleksuuring selgitab välja kõikvõimalikud kõrvalekalded, mida inimene ise ei osanud arvatagi. Valesti astumine on muide hästi näha jalatsi tallalt. Ühest servast kulunud konts või halvimal juhul lääpas jalats annab tunnistust, et midagi on kõndimise juures valesti. Põhjuse aitabki välja selgitada kõnnirada.

Uuringu ajal seistakse või kõnnitakse spetsiaalsel sensorvaibal, mis näitab, kuidas surve jalataldadele jaotub. Et ainuüksi seistes pöia liikumine ei kajastu, tehakse ka jala kõnnianalüüs – 50 minuti vältel hinnatakse jala survet maapinnale. Samal ajal filmib kaamera inimese liikumist. Kõik andmed ja tulemused salvestab arvuti ja töötleb saadud tulemusi. Pärast saab värvilise väljaprindi, kus on näha nii patsiendi jalalabade profiil kui ka surve jaotumine maapinnale. Arvutiuuring aitab avastada ka selliseid jala-pöia moondumisi, mida välisel vaatlusel ei pruugi tuvastada. Ortopeed analüüsib muutusi arvuti abil ning püüab patsiendile leida sobivad lahendused – olgu selleks siis harjutused, taastusravi või tallatoed.