Haru-basho sumoturniiri viimastel päevadel käisid Eestis nelja Jaapani telekanali reporterid, lootes Tallinnast ja Baruto kodukülast leida esimese eestlase ozekiks ülendamisega kaasnevaid pidustusi. Paraku pidid kauged külalised ilutulestiku asemel leppima tagasihoidliku perekondliku tähistamisega. „Iga fänni tervitati Vinnis jaapani majas pokaali sampusega. Meie väike koosviibimine oli jaapanlaste arvates ilus ning nad leppisid ka selle materjaliga,” ütles parasjagu telemehi lennujaama sõidutanud Eesti sumoliidu peasekretär Riho Rannikmaa eile. Rohu külas jäädvustasid telemehed, kuidas Baruto ema Tiina ja vend Priit Pudel jälgisid interneti vahendusel Kaido viimast matši Kotomitsukiga, mis tõi talle ühe kaotuse kõrvale 14-nda võidu ja tagas turniiri teise koha.

„Nad küsisid palju Kaido lapsepõlve kohta, kuid põhiteema oli ikkagi see, kuidas ema jälgib kodus arvutiekraani ees lapse võistlusi,” ütles Tiina Pudel. Ajavahe ja töökohustuste tõttu ei saanud ema turniiri jooksul Barutoga nii tihti juttu vesta, kui oleks tahtnud. Viimati oldi ühenduses laupäeval. „Soovisin õnne ja küsisin, kuidas enesetunne on. Ta ütles, et hea. Rohkem me ei rääkinud, sest tal oli kiire. Ütlesin, et küll siis ükskord räägime pikemalt, kui see madin läbi saab,” lausus Tiina Pudel. Paar sõna sai ema pojaga vahetada ka nädala sees poole turniiri peal. „Siis kurtis ta veidi väsimust. Võimalikust ozekiks saamisest me tol päeval ei rääkinud, kuid mina uskusin küll, et nüüd on juba kõik võimalik,” lisas Kaido ema.

Balti Buldooser

Eesti Päevalehel Barutot tabada ei õnnestunud, kuid väljaandele The Japan Times, kes on ta ristinud Balti Buldooseriks, ütles Baruto, et eduka turniiri võti peitus pingetega toime tulemises. „Sain esimesest päevast peale korralikult magada, kuid mida lähemale lõpule, seda rohkem pingesse läksin. Teadsin, et kui ma pingetest üle ei saa, siis ma ka ei võida,” rääkis Baruto. „Maadlesin oodatust paremini. Alates üle-eelmisest turniirist olen üritanud agressiivsemalt võidelda. Järgmisel turniiril tahan end fännidele näidata veelgi tugevamana.”

Ametlikult ülendatakse Ba­ruto ozekiks kolmapäeval. Rannikmaa sõnul ei too ozeki tiitel Baruto ellu kardinaalseid muudatusi, kui mitte arvestada kuupalga tõusu 300 000 Eesti kroonini ja suuremat autoriteeti. „Võistlusareenil on tal selles mõttes nüüd rahulikum, et ta ei pea, nui neljaks, turniiri võitma. Kui üks turniir ebaõnnestub, säilitab ta järgmiseks korraks siiski oma positsiooni. Ning kui luhta läheb kaks turniiri järjest, piisab talle ülejärgmisel turniiril ozekiks tagasi tõusmiseks kümnest võidust,” selgitas Rannikmaa. Et tõusta sumohierarhia kõrgeimale astmele ehk yokozunaks, peab Baruto võitma kaks järjestikust turniiri. Rannikmaa usub, et eesti vägilases on selleks piisavalt tuuma. „Mees, kelle kaudu ma omal ajal Baruto Jaapanisse organiseerisin, ütles kohe, et sellest poisist tuleb yokozuna. Mitmed sumoeksperdid arvavad, et see on nüüd vaid lähiaja küsimus,” ütles Rannikmaa.

Kaido Höövelson

•• Sündinud 5. novembril 1984

•• Pikkus 198 cm, kaal 190 kg

•• Debüteeris profisumos 2004. aasta mais.

•• Tõusis teise divisjoni Juryos­se 2005. aasta septembris, esi­messe divisjoni Makuuchisse 2006. aasta mais ja esi­mese divisjoni eliiti Sanyakusse 2008. aasta septembris.

•• Viimase aasta jooksul on Ba­ruto osalenud kuuel turniiril ning võitnud 62 ja kaotanud 28 kohtumist.

•• Lemmikteh­nikaks on yorikiri (võitleja lükkab vastase selg ees ringist välja), mida kasutades on ta võitnud 62 kohtumisest 21.

•• Tõuseb nüüd sumohierarhia teisele astmele, ozekiks.