Eesti okupeerimise tunnistamine Nõukogude Liidu poolt haavaks Venemaa välisministeeriumi, samuti kogu Venemaa au ja väärikust, teatas Regnumile endune kõrge diplomaat Mihail Demurin.

Venemaa välisministeeriumi Euroopa valitsuse peadirektori endine asetäitja Demurin töötab praegu Venemaa Föderatsiooninõukogu nõunikuna, tegeledes välismaal elavate nn kaasmaalaste programmidega. Välisministeeriumis töötades oli Demurin üks peamisi Eesti suhtes läbi viidava välispoliitika suunajaid.

Venemaa välisministeeriumis leidub diplomaate, kes seisavad lääne partneritega suhete parandamise eest, kuid Demurini arvates on tegemist hoopis inimestega, kes nõustuvad Venemaa vastastega. Need on halva kasvatusega inimesed, kelle vaateid on kujundanud esimesed väliskomandeeringud lääneriikidesse. „Leidub kutte, kes nende ahvatlustega toime tulid ja isegi karastusid, mõistes, et läänelik, seal hulgas skandinaavialik või soomelik „pehmus“, „euroopalikkus“, „tsiviliseeritus“ – on enamasti lihtsalt kattevari Venemaasse ebasõbralikule suhtumisele. Kuid on ka neid, kes pole ahvatlustega toime tulnud. Kahjuks paljud nendest, kes pole toime tulnud, kasvatavad praegu välisministeeriumi noorpõlve,“ ütles Demurin.

Venemaa patriootiliselt meelestatud poliitiline ja ekspertide kogukond, riigiteenistujad, peavad avaldama oma seisukohta mõtteavalduste vastu, mis võivad Demurini hinnangul rikkuda Nõukogude Liidu poolt Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 65. aastapäeva tähistamise Eestis.