Poliitikauurija Mari K. Niemi kirjutas ajalehes Helsingin Sanomat, et naisi on valitud parteisid juhtima just siis, kui vajadus muutuste ja maine parandamise järele on olnud eriti suur. Ka Kiviniemilt oodatakse, et ta keeraks erakonna tegevuses uue lehekülje.

Paar viimast aastat on valimiste rahastamise skandaal õõnestanud Keskparteid nii seest kui ka väljast. See on kukutanud Soome kõige vähem korrumpeerunud riikide hulgast ning löönud eriti valusalt just keskparteilaste pihta. Skandaali keskmes on olnud kahtlase taustaga ärimeeste sponsorraha peaministri parteile.

Aeg enesepuhastuseks

Eelmistel valimistel saavutas erakond 23 protsenti valijate häältest ja püsis suurima erakonnana, kuid praegu on toetusprotsent vaid 18,5. Ajakirjandusse lipsas isegi võrdlus, et Vanhanen jätab erakonnast maha suitsevad varemed. Teda on peetud palju edukamaks valitsuskabineti juhi rollis. Seega otsustas Keskpartei teha läbi enesepuhastusrituaali, kui uuendas lisaks esimehele kogu juhatuse.

Senine regionaalminister Ma­ri Kiviniemi osutus keskparteilaste meelest kõige sobivamaks nelja kandidaadi hulgast. Parteijuhi kohale pürgisid ka ministritest veteranpoliitikud Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen ning uuena poliitikas Timo Kaunisto.

Majandusminister Pekkarinen ja regionaalminister Kiviniemi olid algusest peale kõige populaarsemad ja pea tasavägised. Pekkarinen kehastas selles mõõduvõtmises Keskpartei traditsioone, Kiviniemi uut aega.

Agraarpartei juurtega Keskpartei ongi Põhjala poliitikas omaette nähtus, kuna kuskil mujal ei ole selliste aadetega erakond säilitanud nii suure toetajaskonna.

Soome legendaarse riigimehe Urho Kekkoneni kodupartei üks tähtsamaid põhimõtteid on alati olnud, et igas Soome nurgas peab olema võimalik hästi elada.

Lahti üldkogule saabuski pealinnast 40 erakonna esindajat, samal ajal oli partei suuri­mast piirkonnast Pohjois-Pohjanmaalt osalejaid kümme korda rohkem.

Maalt pärit asjalik Helsingi proua

Ühendab maa linnaga

•• Soome ajaloo teisele naispeaministrile (pärast tema parteikaaslasest valitsusjuhti Anneli Jäätteenmäkit 2003. aastal) jääb valitsemisaega napilt ja uuesti peab ta end proovile panema valimistel tuleval kevadel.

•• 41-aastast Kiviniemit on nimetatud Helsingi prouaks. Olles küll maalt pärit, ei vastanda ta, erinevalt vanematest kolleegidest, pealinna ja maapiirkondi ning suhtub soosivalt Helsingist metropolipiirkonna arendamisse. Ka sellepärast usuti, et just tema suudab kõige paremini esindada nüüdisaegset erakonda, kelle valijaskond elab nii maal kui ka linnas.

Kogenud, kuid hallivõitu

•• Kiviniemi on kogenud poliitik, kes on parlamendisaadiku tööd teinud juba 15 aastat. Ta on maailmavaatelt liberaalsem, räägib vabalt mitut võõrkeelt ja on väga asjalik. Tema juures torkavad silma tõsine olek ja vähene karisma. Need omadused annavad põhjust kahtluseks, kas Kiviniemi suudab valijaid piisavalt köita. Järjekordne parlamendivalimiste võit tundub seega olevat veelgi raskemini saavutatav.