Kõrgessaare vallas asuva Kõ-pu tuletorni rentnik Jaan Puusepp ütles, et kuulis järgmise aasta augusti alguses juba 480-aastaseks saava torni väärikast tiitlist tänavuse külastushooaja alguses. „Isegi see, et ta seni oli kolmas, oli suur auasi, aga et ta nüüd esimeseks on saanud, oli loomulikult väga meeldiv üllatus,” tähendas Puusepp.

Veel mõned aastad tagasi peeti maailma vanimaks töötavaks tuletorniks Hispaania looderannikul asuvat La Coruña sadama sissesõidul asuvat nn Heraklese torni, mille arvatakse olevat rajanud foiniiklased meie ajaarvamise algaastail.

Puusepp märkis, et omamoodi ilmaime staatus peaks Eesti üheks kuulsaimaks sümbolehituseks oleva tuletorni nii siin kui ka mujal maailmas huviliste silmis veelgi atraktiivsemaks sihtkohaks muutma. Praegu külastab tema kinnitusel Kõpu tuletorni igal aastal veidi alla 30 000 turisti. „Viimastel aastatel on aina rohkem huvilisi tulnud siia väljaspoolt Eestit, üle kogu ilma,” lisas Puusepp.

Kõrgessaare valla abivallavanem Katrin Sarapuu, kes ühtlasi tegev Eesti tuletorni seltsis, ütles, et mõtteid selle kohta, kuidas Kõpu tuletorni väärikas tiitel kohaliku turismi arendamise vankri ette rakendada, on jõutud juba mõlgutada, kuid lähemalt ei tahtnud ta veel võimalikest plaanidest rääkida. „Järgmisel aastal on tornil jälle juubeliaasta ning eks me räägime siis ka sellest tähelepanuväärsest faktist kõva häälega,” sõnas ta.

Sarapuu osutas, et lähiajal on vallal plaanis merepinnast 102 meetri kõrgusele küünitavat torni remontima hakata. „Kõige olulisem, mis torniga tuleb praegu teha, on välisfassaadi korrastamine,” rääkis ta ligikaudu kaks miljonit krooni maksma minevatest töödest, millega loodetakse ühele poole saada enne järgmise külastushooaja algust.

Sarapuu osutas ühtlasi, et pikemas perspektiivis on vallal sihikule võetud ka tuletorni juures asuva ajahambast puretud abihoone kordategemine .

Kõrgessaare valda jäävate Kõ-pu, Ristna ja Tahkuna tuletorni näol on tegemist Eesti ainsate majakatega, mis on huvilistele avatud.

Tuletorn on Hiiumaa sümbol

•• Kõpu tuletorn asub Kõpu poolsaare keskosas ja on kogu Hiiumaa sümboliks. Tuletorni kõrgus maapinnalt on 36 ja merepinnalt 102 meetrit.

•• Varem oli tuletorn enam tuntud Dagerorti nime all (rootsi keeles dag – päev; ort – koht või poolsaar). Tuletorni ametlik ehitusaeg jääb XV saj algusesse, mis oli Hansa Liidu õitseaeg. Torni hakati ehitama 1505. aastal ning ehitus kestis vaheaegadega 26 aastat. Esimest korda süüdati torni tipus lõke 1. augustil 1531.

•• Juba tol ajal oli torn kujult neljatahuline prisma, mida neljast põhilisest ilmakaarest toetasid massiivsed kontraforsid. Kuni 24 meetri kõrguseni oli torn ehitatud üksnes tugeva tsemendiga seotud rändrahnudest ja paekivist.

•• Torniossa on laotud üle 5000 kantmeetri kive, mis annab ehitise kaaluks peaaegu 12 000 tonni.