Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tallinna piirkonna juhatuse salajasel hääletusel otsustati täna Katrin Saksa taandamine volikogu aseesimehe kohalt. Saksa taandamise poolt hääletas üheksa ja selle vastu kuus juhatuse liiget.

"Selle ettepaneku tegi Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats. Ettepanek oli tingitud sellest, et Katrin Saks seadis küsimärgi alla sotsiaaldemokraatide osalemise Tallinna koalitsioonis ja süüdistas avalikullt erakonda meedias," selgitas sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna aseesimees Jaak Juske Päevaleht Online'ile.

Homme kell 13 arutab sotsiaaldemokraatide Tallinna piirkonna juhatus, kes saab linnavolikogu uueks aseesimeheks. Üheks võimalikuks kandidaadiks on nimetatud Jaak Jusket. "Mina sellest kohast ei unista, aga olen meeskonnamängija, nii et kui see osutub vajalikuks..." kommenteeris Juske.

Juske kinnitas, et sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe kohta Saksalt ei võeta.

Katrin Saksa volikogu esimehe kohalt taandamise eelmäng algas augustis, kui ta teatas ootamatult, et taandub kultuuripealinna nõukogu liikme kohalt, kuna tunneb end seal kasutuna, sest nõukogu juhitakse Keskerakonna parteikontorist.

Nagu sellest teravast seisukohavõtust veel vähe oleks, otsustas Katrin Saks kritiseerida veel ka seda, et sotsiaaldemokraadid üldse Tallinnas koalitsiooni läksid. Samuti ütles ta, et tema hinnangul pole Pihl oma erakonna õiguste ees koalitsioonis seisnud ja kokkuvõttes oli Pihlil halb mõte asuda Savisaare alluvusse.

Neile sõnavõttudele järgnesid Keskerakonna juhilt Savisaarelt ja sotsiaaldemokraatide juhilt Jüri Pihlilt vaoshoitud ja korrektsed vastureaktsioonid: mõlemad poliitikud väljendasid üllatust ja hämmingut Saksa kriitika üle ja leidsid, et tema lahkumisotsus Tallinn 2011 nõukogust oli isiklik otsus, mis koalitsiooni tervist ei mõjuta.

Väidetavalt ei arutatud Katrin Saksa küsimust ka peatselt pärast kultuuripealinna nõukogust taandumist aset leidnud koalitsiooniõukogu kogunemisel.

Küll aga arutlesid Katrin Saksa tegevuse üle politoloogid - näiteks Anu Toots leidis, et Katrin Saksa terav eristumine Tallinna koalitsioonist võib olla kas tema enda või siis üldisema valitsemiskampaania algus. Toots märkis, et Tallinna koalitsioonides täiesti Keskerakonna varju kadunud sotsiaaldemokraatidel oleks nüüd kasulik end Keskerakonnast võimalikult kiiresti taandada, et valimistel veel päästa häältesaagist, mis päästa annab.