Füsioterapeut Dagmar-Maria Konts ütleb, et erilisus peitub jalanõude unikaalses tallastruktuuris, mis loob ebastabiilsustunde. „Väikesed stabiliseerivad lihased hakkavad automaatselt tööle, et tasakaalu säilitada. Et need jalanõud pole jooksmiseks, on neid hea kasutada enne ja pärast treeningut, igapäevaselt jalutades ja tööl käies, treeningule lisaaega kulutamata.”

Paljud sportlased kasutavad neid jalanõusid enne treeningut soojenduseks ja pärast rasket treeningut taastumiseks, sest suured lihasgrupid on väsinud ja tänu neile jalanõudele saab suurema pingutuseta süvalihased aktiviseerida – neil on väga oluline roll liigeste, sidemete ja suuremate lihaste toetamisel. MBT-jalanõudel on mitmeid häid omadusi tervele kehale: väheneb koormus liigestele ja alaseljale, paraneb rüht ning vereringe ala-jäsemetes. Seetõttu on neid jala-nõusid kasutades leitud positiivseid tulemusi ka veenilaiendite ja külmade jalgade probleemi korral.

Säilita oma elukvaliteet

Sportlastest kannavad neid jalanõusid Eestis mitmed suusatajad, jooksjad ja tervisesportlased ning nende treenerid. Oma igapäevase treeningu täiustamiseks ja vigastusest taastumiseks on abi saanud ka laskesuusataja Eveli Saue, kes on MBT-dega spetsiaalselt treeninud juba juuni algusest. „Eveli treening on väga alaspetsiifiline – ta kasutab neid jalanõusid lasketreeningutel tasakaaluaparaadi lisaärrituseks ning lisamusklid võivad väsimushetkel suusarajal vägagi marjaks ära kuluda. Kui spordikülg korraks kõrvale jätta, siis ütleb Eveli, et ka hea rüht tuleb alati kasuks,” räägib Konts. Ka mitmed teised sportlased teevad oma igapäevaseid spetsiifilisi treeningharjutusi nende jalanõudega, et arendada kehatunnetust, tugevdada süvalihaseid ja ennast rohkem proovile panna. Nendega harjutamine aitab ka ennetada vigastuste tekkimist. MBT-jalanõusid kannavad ka Eesti murdmaasuusatamise peatreener Mati Alaver ja Eesti pikamaajooksjate treener Harry Lemberg.

Kindlat vanust, millal neid jalanõusid kandma võiks hakata, pole. Igale inimesele peab lähenema individuaalselt ja arvestada tuleb ka esinenud probleemide või vigastustega. Üks kriteerium, et jalanõud paremini funktsioneeriks, on aga kehakaal, mis võiks olla vähemalt 40–45 kg, sest jalanõude tallaosas asetsev pehme Masai Sensor vajab piisava ebastabiilsuse tekitamiseks natuke keharaskust. Neid jalanõusid võiksid kanda kõik, kes soovivad oma elukvaliteeti säilitada, parandada, ennetada ning leevendada liigese- ja seljaprobleeme.

Tasub teada!

MBT-jalatsite edasimüüjad

Tallinnas:

•• Tallinna Kaubamaja spordimaailm

•• Stockmanni spordiosakond

•• Rademari kauplus Järve ja Rocca al Mare keskuses

•• Kaarli apteegis (Kaarli pst 11)

•• MBT Eesti esinduskauplus (Akadeemia tee 33,

tel 677 8516)

Tartus edasimüüjad:

•• Tartu Kaubamaja

spordiosakond

•• Jalaexpert (Turu 21a)

Kommentaar

Kirsti Pedak

Tallinna lastehaigla füsioterapeut

Alustasin MBT testimist septembrist, harjumine võttis aega umbes paar nädalat. Raskevõitu oli harjumuspärastest hoiakutest loobuda ning kontrollida oma kehaasendit nii kõndides kui ka seistes. Kuna mu töö nõuab väga palju jalgadel olemist, siis kannan MBT-jalatseid kaheksa tundi päevas. Esimesel nädalal avaldusid kandmise märgid teatud lihasgruppides, mis mulle üllatuseks endast märku andsid. Nagu oleks eelmisel päeval trenni teinud. Kaalu peale astudes olin lahti saanud ka 1,5 kilost, kuigi spetsiaalselt selleks ma midagi ei teinud.

Olen oluliselt paremini hakanud kontrollima oma kehahoidu, tänu millele olen saanud lahti oma alaselja kaebustest. Ka trauma-järgse põlveliigese kaebused leevendusid kiiremini kui tavaliselt. Seda oli hea hinnata, kui kõndisin MBT-jalatsitega  ja tööpäeva lõ-pus vahetasin need tavajalatsi vastu. See jalats on väga mugav ja kandja saavutab õige kesk-asendi leidmisel ja kõnnirütmi ühtlustamisel hea enesetunde. Paraneb rüht ja aktiveeruvad lihasgrupid, mille olemasolust siiani ehk ei teatudki. Samuti paraneb koormuse jaotuvus igapäevasel ringiliikumisel.