Hoopis külmemal Lapimaal tegutsevad aga nuku- ja noorsooteatri jõulutüki „12 kinki jõuluvanale” tegelased: päkapikud, põhjapõdrad ja jõuluvana, eriti aga päkapikk Ville, kellel tekib mõte teha jõuluvanale üks eriline kingitus igal jõuludeni jääval päeval. Taavi Tõnissoni lavastust mängitakse 11., 12., 14.–19., 21.–23. detsembril nuku- ja noorsooteatri suures saalis.

Köismäe tornis jätkub aga „Tornilugude” sari, kus näitleja Tarmo Männard jutustab teatri- ja mustkunstivõtteid kasutades oma lemmikjutte tšehhi kirjanikult Miloš Macourekilt. Seekordsete lugude tegelasteks on vallatu hamster, jäätiselaos elavad lumememmed ja külmapoiss. „Ahne hamster ja värvilised jäälilled” etendub 11., 12., 14.–19., 21.–23. detsembril Köismäe tornis.

Rahvusooperi Estonia jõulumuusikali peategelasteks on „Mõmmi ja aabitsast” tuntud Mõmmi-Mari, Mõmmi-Mai ja Rebase-Riho, kes tahavad seekord jõuludeks ühe kopsaka heateo teha. „Mõmmi jõuluaabitsa” kõik etendused on välja müüdud, kuid Estonias saab jõulude ajal vaadata ka äsja uuesti lavale toodud „Pähklipurejat” (15., 17., 19. ja 29. detsembril) või muusikalist lasteetendust „Käsikivi kosmosest” (11., 12., 14., 16.–19., 21. detsembril).

Kellel õnne, saab viimased piletid Võru linnateatri jõululavastusele „Vaibaalused ja Jõulumemm”, kus härjapõlvlased Hipp ja Hopp poevad jõuluööl kingikotti ja tembutavad seal.

Vallatud on ka Kuressaare linnateatri jõulutüki „Soovilaegas” päkapikud Asjalik, Unimoos ja Tulitakus, kes otsustavad avada laeka, kuhu jõuluvana on kogunud kõik laste jõulusoovid. Aarne Mäe lavastust saab näha 7.–10., 13.–16. detsembril Kuressaare linnateatris.

Seiklused öös

Mida teevad aga mänguasjamuuseumi mänguasjad öösiti, kui muuseum on kinni, näidatakse Tiina Toometi kirjutatud ja Leino Rei dramatiseeritud-lavastatud teatritükis „Öö mänguasjamuuseumis” Teatri Kodus Tartus 14.–19., 21., 22. ja 28. detsembril.

Öösel seiklevad ka Vene Teatri lastelavastuse „Vanalinna saladused” tegelased Une-Mati, poiss Mati ja tema koer Tups, kes kohtuvad Tartu ja Tallinna legendide saladustega. Dagmar Normeti raamatu tegelasi saab Jevgeni Gaitšuki lavastuses näha 12., 14.–18., 21., 22., 23., 28. ja 29. detsembril Vene Teatri väikeses saalis. Vene Teater mängib uuesti ka 2009. aastal esietendunud „Jõuluvaime” legendaarse peategelase ihnur Scrooge’iga 11. ja 23. detsembril ning 15. jaanuaril. Samuti on neil 22. detsembril külas Karjala nukuteater tükiga „Lumeinimesed”.

Endla teatris esietendub 14. detsembril Andres Noormetsa lavastus „Timbulimbu ja talv”, kus tüdrukuke läheb koos lemmikmänguasjadest koosneva meeskonnaga õige talve tulekuks lumeveskeid käivitama. 14.–18., 20.–22. detsembrini Endla teatri suures saalis.

Teine väike tüdruk, Saara, tegutseb Ugala teatri lavastuses „Isa talveuni”, kus viltu vedava sõbra härra Halvasti ja teispoolsusest appi tulnud esiema Johanna-Mariaga üritatakse Saara uue töö peal olev isa taas rõõmsaks muuta. Taago Tubina tükk, mille peaosas on lauljatar Saara Kadak, on Ugala teatri väikese saali laval 11., 15.–18., 21. ja 22. detsembril.

Jõulukuul tõi Ingomar Vihmar Draamateatri suure saali lavale Mika Keräneni krimidramatiseeringu „Varastatud oranž jalgratas”, kus kamp Supilinna poisse püüab üles leida Belgia professorilt varastatud... oranži jalgratast. Lõbusat ja südamlikku tükki mängitakse 15., 19. ja 22. detsembril.

Samuti mängitakse 12. ja 21. detsembril Draamateatris eelmisel aastal taaselustatud tükki „Piparkoogimehike”.

Kanuti gildi saalis jõuab enne jõule lavale OMAtsirkuse „laevatsirkus” „Piraadid”: laevas toimub tants ja trall ning maa peal elavad printsessid. Tsirkust näeb 20., 21. ja 22. detsembril.