Twin Shadow

„Forget”

Hinne 5

George Lewis Jr ehk Twin Shadow’ debüütplaat on nagu maksimalisti versioon minimalismist – piiratud vahendite ja käikudega on kõledas hotellitoas tehtud üks väga hea plaat, mis kõlab tihedalt ja millel iga laul on eraldi geniaalne. Samal ajal on seal 1980-ndate süntekate ja tilinatega diskomõjude ja nende tänapäeva lainetuste (koos kohase falsetiga) vahel kaine inimese tasakaalukust, mis disko indimaastikul õige piiri peale on asetanud. Kokku teeb see plaadi, mille mitte-kuulamist ma teie asemel väga kahetseks!

Tiiu Laks

POPP

Norah Jones

„...Featuring”

Hinne 4

Norah Jones on nunnu, samal ajal ka ilmatu suur. Ükskõik kellega ta koostööd ka ei teeks, tuleb tulemus norahjoneslik. Tema tempel on võimas. Siia terviklikule kogumikule on haaratud fantastiline hulk suurepäraseid duette Foo Fightersist Herbie Hancockini ja Q-Tipist Dolly Partonini. Sealjuures Ray Charlesiga koos lauldud „Here We Go Again” sai 2005. aastal parima laulu Grammy. See pole lihtsalt plaat, see on spaa!

Mart Normet

FOLKROKK

Jaakko Laitinen & Väärä Raha

„Jaakko Laitinen & Väärä Raha”

Hinne 4

Selles on midagi meeldivalt süüdimatut, selles kääksuvas lõõtsas, mürtsuvas trummis, tuututavas trompetis ning noodilt noodile hüppavas kontrabassis. Põhjamaine, kuid mitte talviselt kuiv-karge. Pigem kõlavad need kümme lugu nagu üks üürike ja soe suveõhtu tuhande esimese järve ääres seal kaugel üleval, polaarjoone kandis. Või veidi nagu Kriminaalne Elevant, kui sellele Soome mustlas-humppa-folgile (jälle need sildid!) siitkandist selgitavaid vasteid otsida.

Mart Niineste

ARMASTATUD LAULUD AMEERIKAST

Cliff Richard

„Bold as Brass”

Rod Stewart

„The Great American

Songbook vol V”

Hinne 4

Vanad mehed tahavad ikka noorpõlvemuusikat teha, isegi rokimehed. Kummaline, et seda nii ühel ajal ja nii sarnaselt tehakse. Seepärast polegi neid kahte plaati vaja vaadata kahe eraldi plaadina. Pealegi laulavad nad osalt isegi samu laule. Tegemist on siis nn ajatute ja armastatud lauludega Ameerikamaalt, mida on esitanud teiste seas Duke Ellington ja Frank Sinatra. Tore on see, et haltuuramaiku asjal juures ei ole ning seda asendab meeste tõeline kiindumus asja vastu.

Raigo Tapun

POPP

Rihanna

„Loud”

Hinne 3

Omal moel on see kõik ju nii vale. Igal aastal ilmub Rihannal uus plaat, mida jälle on läikivasse kuube lihvinud üle 50-liikmeline produktsioonimeeskond. Iga noot ja rütmikatke on matemaatiliselt välja mõõdetud, mis peab rahvale meeldima, ja meeldibki. Eelmisel plaadil vägivaldset meest turustamiseks kasutanud lauljatar läheneb seekord otserünnakuga klubipõrandatele, milleks kasutab äraproovitud sõnumit: „Sina mind, mina sind, seks-seks-hopsassaa!” Ent endiselt tuleb Rihannal kõik veatult välja ja tundub, et ta tõesti ongi kõik see, mida produtsendid talle ette käivad. Omamoodi ju igav, aga kindlasti jään ma siinkohal vähemusse.

Dannar Leitmaa

ROKK

DND

„A Birthday / Den Roždenija”

Hinne 3

Kui ma ütlen DND, siis peegeldub see inimeste teadmatutes nägudes vastu. Ent mängides lugu „Rong”, hakkab juba midagi koitma. Raadiojaamades tihedalt mängitav lugu asetab Inglismaal elutseva rokkbändi sama katla äärde, kus ammutavad inspiratsiooni Sõpruse Puiestee, Kosmikud ja muud kitarrirokibändid. Duubelplaadi ühel poolel kõlavad lood inglise keeles ja see pool leiab plaadimängijasse minekuks vähe õigustust, kuna lood tulevad ja lähevad nähtamatult. Vene- ja eestikeelse teise plaadi kohta öeldi ühes muusikafoorumis tabavalt: „Kino kõlaks täna just niimoodi.”

Dannar Leitmaa

SÜLDIROKK

David Garrett

„Rock Symphonies”

Hinne 1

Seksikas torukübar ja värvitud silmad kõlab rokkstaarilikult. Viiul ja rokkmuusika teeb juba ettevaatlikumaks. Ning Garretti ideedevaene nägemus rokiklassikast settib päris pettumuseks. Kui võtta tema kombel viiul ja mingi ansambel ning kütta rokihitte läbi aastate, siis ei ole selle plaadi õige koht edetabelites, vaid hoopis bensiinijaamades ja bändi koht süldipidudel. Süldipidudel, kus purjus taadid hakkavad kargama, kui tuleb „Smells Like Teen Spirit” või ähmane pilk selgineb korraks „Kashmiri” tuttavate nootide peale. Sobib ilmselt kingiks ka koduperenaistele.

Raigo Tapun