Filharmoonikute kammerkoosseis andis Tallinnas kontserdi 9. juulil turnee „Meri ja maailm” raames, mis viis neid laevaga Läänemere sadamalinnadesse. Pardal oli peale muusikute ka hulk kultuurituriste, kes said igas linnas nautida filharmoonikute eri koosseisude kontserte. Tallinnas esineti Tornide väljakul suurele rahvahulgale väga menukalt.

Viini pillimeeste mahukat turneed korraldas Austria reisibüroo M.S. Reisegesellschaft, kuid igas linnas kutsuti appi ka kohalikud. Tallinnas korraldas kontserdi linna kultuuriväärtuste ameti hallatav Tallinna filharmoonia.

Tähtaeg uuel nädalal

M. S. Reisegesellschaftiga sõlmitud lepingu kohaselt said muusikutega koos reisivad kultuurituristid Tallinna kontserdile teatud hulga tasuta pileteid ja sellest Tallinna mured alguse saidki.

„Nende tasuta piletite eest võttiski nimetatud reisibüroo kohustuse tasuda Tallinna filharmooniale, mis aga senini osaliselt tegemata,” ütles kultuuriväärtuste ameti juhataja Anu Kivilo ja lisas, et Austria reisibüroo on praegu Tallinna filharmooniale võlgu ligi 168 000 krooni ehk 10 741 eurot.

Nüüd on linna kannatus katkenud. „Lisaks reisibüroole saadetud nõudekirjale pidasime vajalikuks informeerida ka Viini filharmoonikuid, andmaks neile teada koostööpartneril tekkinud maksehäiretest nimetatud kontsertreisil,” sõnas Kivilo. Tuurikorraldaja suhtes plaanib linn aga astuda märksa tõsisemaid samme kui lihtsalt informeerimine. „M.S. Reisegesellschaftile on antud konkreetne makse­täht­aeg ning kui uuel nädalal pole summad laekunud, informeerib Tallinna filharmoonia Austria saatkonda Tallinnas ning annab nõude rahvusvahelisele inkassofirmale sissenõudmiseks,” lausus Kivilo.