Ravimifirma Sanofi Pasteur Vaccines esindaja Eestis Tanel Väli sõnul on Sanofi Pasteuri portfellis tõepoolest läkaköhavaktsiin täiskasvanutele (kombineerituna difteeria-teetanusevaktsiiniga). „Selle läkaköhavaktsiiniga võib asendada tavapärase difteeria-teetanusevastase süsti, mida Eestis tehakse täiskasvanutele iga kümne aasta tagant. Kõne all olev vaktsiin annab difteeria-teetanuse-läkaköha vastase kaitse ühe süstiga ning sai ravimiameti müügiloa 2010. aasta veebruaris. Planeerisime meie regioonis esialgu toote turule tuua sel aastal,” ütleb Tanel Väli.

Väli lisab, et terviseamet soovitas aga juba 2010. aasta novembris toote Eestisse tarnida niipea kui võimalik, sest Eestis kasvab läkaköhasse haigestumus erakordse kiirusega. Väli kinnitab, et tellimus vaktsiini Eestisse tarnimiseks on tehtud, esimesed doosid peaksid saabuma jaanuari teises pooles või veebruari alguses. Vaktsiini väljamüügihind apteegis saab olema orienteerivalt 18,53–19,62 eurot. Vaktsiini säilivusaeg sõltub partiist, kuid enamasti on vaktsiinide säilivus impordil ligikaudu 18 kuud.

Lisaks ravimifirmale Sanofi Pasteur Vaccines toodab läkaköhavaktsiini ka ravimifirma GlaxoSmithKline. GSK arendusjuhi Gennadi Nikolajevi sõnul on GlaxoSmithKline läkaköhavaktsiini võimalik Eestisse eksportida vaid kohalikus pakendis. Sestap toimub praegu vastava pakendi ettevalmistamise protsess. See kestab tavaliselt umbes kuus kuud. „Esi-algsete plaanide põhjal planeerisime vaktsiini tarnida siis, kui võidame riigihanke. Juhul, kui selline toimub. Olukorras, kus immuniseerimise kalendrivälist vaktsineerimist Eesti Haigekassa ei kompenseeri, ei näe me võimalust võtta suuri finantsriske ja palutud kogustes vaktsiini tarnida. Terviseameti hinnanguline kogus on 10 000–64 000 doosi. Lisaks sellele on vaktsiini tootmisüksuse minimaalsed tellimiskogused suured, kuid tegelik vajadus võib osutuda minimaalseks,” selgitab Nikolajev. Olukorra leevendamiseks palus GSK ravimi-ametilt eriluba piiratud koguse Belgia jaoks pakendatud vaktsiini tarnimiseks. Vaktsiin peaks saabuma jaanuari lõpuks.

Gennadi Nikolajev ei osanud vaktsiini täpset hinda veel nimetada, kuid hinnanguliselt peaks see olema 20–25 eurot ühe annuse eest. Vaktsiin säilib kolm aastat.