Veebruari lõpus toimunud tordivõistluse auhinnalaualt riisusid koore lõunaeestlased. Võidutordi, karamell-leiva ja mustikatega kohupiimatordi „Kirikindad” tegi Sille Vadi Tartust. Teise koha said samuti tartlase Kaare Kangro kamanäpu-jõhvikašarlotid ning kolmanda koha vääriliseks tunnistati Kairi Koemets Võrumaalt lihtsa, ent kauni tordiga „Vöökiri”. Parimaks soolaseks tordiks kuulutati tartlase Martiina Anni suitsulatika-kodujuustutort. Et kaunid tordid ei jääks ainult imetlemiseks, jagavad autasustatud küpsetajad retsepte ka kodus järeletegemiseks.

Kamanäpu-jõhvikašarlotid

Kamanäpud: •• 3 muna •• 75 g suhkrut •• 15 g tärklist •• 40 g kamajahu •• 40 g nisujahu •• tükike võid tordipõhjade tegemiseks Kreem: •• 200 ml vahukoort •• 2 tl suhkrut •• vaniljesuhkrut •• 200 g maitsestamata kohupiimapastat •• 1,5 spl želatiini •• 50 g valget šokolaadi •• 2–3 spl jõhvikapüreed + maitse järgi suhkrut

Kaunistuseks: •• külmutatud jõhvikaid •• tuhksuhkrut

•• Kamanäpud tasub päev varem valmis küpsetada. Ahjust võttes on need pehmed nagu biskviit, seistes kuivavad krõbedaks. •• Küpsiste tegemiseks eralda munavalged ja vahusta pehmeks vahuks. •• Lisa suhkur ning vahusta kuni tekib tugev läikiv vaht. •• Klopi munakollased kergelt lahti ning lisa munavalgevahule. Sega õrnalt läbi. •• Teises kausis sega omavahel kamajahu ja nisujahu ning sõelu jahud munavahu hulka. •• Sega õrnalt ühtlaseks. •• Pane tainas näiteks piimapaki kilest tehtud pritskotti ja pritsi ühepikkused triibud (umbes 2 cm laiad ja 7 cm pikad) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. •• Küpseta 175-kraadises ahjus kuni küpsised on kuldpruunid (10–15 minutit). •• Kreemiks vahusta koor vaniljesuhkru ja kahe teelusikatäie tavalise suhkruga. •• Lisa kohupiimakreem ja sega ühtlaseks. •• Jaga kreem kaheks. •• Ühele osale lisa jõhvikapüree, teisele sulatatud valge šokolaad. •• Paisuta želatiini vees ja sulata vesivannil. •• Jahuta veidi ja sega suurema osa jõhvikakreemi hulka. •• Veidi želatiini võib lisada ka kohupiima-šokolaadikreemi hulka, kuigi šokolaad muudab kreemi niigi tugevamaks. •• Lõika papist ribad ja kleebi need otsapidi kleeplindiga kokku, nii et moodustusid väikesed ümmargused vormid. •• Kata suurem taldrik toidukilega ja aseta vormid kilele. •• Murenda mõned küpsised kaussi, sega sulatatud võiga ja suru vormide põhja. •• Säti kamanäpud vormi tihedalt üksteise kõrvale, et kreem ei saaks vahelt välja. •• Vala vormi kõigepealt valge šokolaadiga kohupiimakreem, seejärel jõhvikakreem. •• Aseta valmis šarlotid paariks tunniks külma tahenema. •• Kaunistuseks sulata külmutatud jõhvikad. •• Märjad jõhvikad kalla üle tuhksuhkruga ning veereta ettevaatlikult suhkrus, kuni need on ühtlaselt kaetud. •• Lase tuhksuhkruga kaetud jõhvikatel pool tundi kuivada ja kaunista koogid.

„Vöökiri”

Põhi: •• 4 muna •• 80 g suhkrut •• 70 g täistera-nisujahu •• 30 g nisujahu Immutuseks: •• 100 g piima

Täidis: •• 300 g vahukoort •• 300 g vanilli-kohupiimapastat •• 55 g tuhksuhkrut •• 30 g kamajahu •• 15 g želatiini •• 45 g külma vett Võikreem: •• 50 g võid •• 30 g tuhksuhkrut Kate: •• 150 g suhkrumassi •• toiduvärve

•• Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. •• Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. •• Sega ettevaatlikult juurde sõelutud jahud. •• Vala vormi ja küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures umbes 30 minutit. •• Pane želatiin paisuma. •• Lõika tordipõhi pooleks. •• Üks pool pane tagasi koogivormi, milles küpsetasid ja immuta seda piimaga. •• Vahusta vahukoor tuhksuhkruga, lisa kohupiimapasta ja kamajahu ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. •• Sulata želatiin kas vesivannil või mikrolaineahjus ja vala kreemile. •• Ühtlaseks segatud kreem vala vormi asetatud põhjale. •• Teine koogipõhi aseta kreemile ja suru veidikene peale, et see kreemiga haakuks. •• Kui kook on kapis kolm-neli tundi hangunud, siis vahusta või ja tuhksuhkur ühtlaseks heledaks kreemiks. Suhkrut ei tohi sees tunda olla. •• Eemalda kook vormist, immuta pealmist osa ülejäänud piimaga ja kata pealt ning külgedelt biskviidised osad võikreemiga. •• Rulli suhkrumass õhukeseks koogisuuruseks rattaks ja kata sellega kook. •• Kaunista.

Karamell-leiva ja mustikatega kohupiimatort „Kirikindad”

Põhi: •• 250 g tumedat rukkileiba •• 50 g suhkrut Täidis: •• 2 dl vahukoort •• 250 g kohupiima •• 100 g mustikaid •• 75 g suhkrut •• 5 želatiinilehte

Kate: •• 400 g martsipani •• 50 g võid •• 90 g tuhksuhkrut •• 1 sl konjakit

•• Riivi leib, sega suhkruga ja karamellista kuival pannil. •• Lase jahtuda, vala neljakandilisse lahtikäivasse koogivor­mi ning suru ühtlaseks põhjaks. •• Täidise jaoks sega kohupiim suhkruga, lisa (külmutatud) mustikad ning eelnevalt külmas vees paisutatud ja tilga kuuma veega lahustatud želatiinilehed. •• Lisa vahustatud koor, sega ühtlaseks ning vala vormi leivapõhjale. •• Lase vähemalt viis tundi külmas tarduda. •• Katte jaoks jäta 200 g martsipani värvimata, 150 g tooni uhmris peenestatud söetablettidega mustaks ja 50 g jahvatatud rukkililledega siniseks. •• Võikreemiks vahusta pehme või tuhksuhkruga, maitsesta sortsu konjakiga ja vahusta uuesti ühtlaseks. Lõika koogist kindakuju, aseta serveerimis­alusele, kata õhukese kihi võikreemiga. •• Vormi martsipanist mustri järgi kate (martsipani „kudumise” õpetus: http://veganyumyum.com/2007/06/how-to-knit-marzipan/) ja tõsta koogile. •• Järelejäänud martsipanist vormi lõngakerad.

Suitsulatika- kodujuustutort

•• 1 suur päts kandilist saia (500 g) •• immutamiseks piima v jahtunud puljongit

Täidis: •• 200 g puhastatud suitsulatikat, -räime või mõnda muud head kala •• 400 g kodujuustu •• 200 g riivitud juustu •• 1 dl majoneesi

Kaunistamiseks: •• 250 g toorjuustu •• 0,5 dl majoneesi •• kuivatatud rukkililli •• viil külmsuitsu-lõhefileed •• kurki •• kurkumat

•• Lõika saiadel koorikuosa ära. •• Sega omavahel täidise kom­ponendid ja lase kümmekond minutit külmas maitsestuda. •• Pane tort kokku kihiti üksteise peale. Saiast jagub neljaks kihiks, täidis jaota kolmeks. •• Immuta saiad piimaga. Viimaseks kihiks jäta immutamata paljas sai. •• Pane tordile enne kaunistama asumist kerge vajutis peale ja lase külmas seista umbes veerand tundi. •• Kaunistamiseks sega kokku toasoe toorjuust ja majonees. •• Kata külmast võetud tort pealt ja servadest toorjuustukreemiga, silu pealt ühtlaseks. •• Edasine kaunistamine võib loomulikult muutuda vastavalt valmistaja eelistusele. •• Et teha siinset torti, puista servad rukkililledega üle, peale lõika külmsuitsu-lõhefileest vapi kujutis. Kõrvale lõika kurgikoortest tammelehed ja viimaseks pritsi peenikese otsaga kondiitrikoti abil peale kolm lõvi (toorjuustukreem + veidi kurkumat). •• Lase tordil vähemalt neli tundi külmas maitsestuda.