Jelena Glebova, kelle hooaeg on kulgenud üle kivide ja kändude, usub, et temale tuli ligi kuu aja pikkune viivitus vaid kasuks. „Olen praegu palju tugevam kui märtsi lõpus,” tunnistas Anna Levandi õpilane, kes viimaste kuude jooksul on teinud koostööd Nikolai Morozoviga.

Endine jäätantsija Morozov on Venemaal tõusnud üheks tunnustatumaks üksiksõitjate treeneriks.

„Olin väga üllatunud, et Nikolai ka tehniliselt nii tugev on: ta oli ju ikkagi jäätantsija, ent senini suudab ta kõik hüpped vähemalt kahekordsetena ette näidata,” sõnas Glebova naerdes. Tema hooaeg sai tagasilöögi enne jõule peetud Eesti meistrivõistlustel, kus ta jäi Gerli Liinamäe ja Svetlana Issakova järel kolmandaks ning Euroopa meistrivõistlustele ei pääsenud.

Suurest pettumusest ülesaamisel aitas mõte töötada sihipäraselt MM-ile pääsu nimel.

„Morozovi grupiga liitumise leppis minu treener Anna Nikolaiga kokku juba novembrikuus Moskva GP-ajal, seega ei tulnud see ootamatult,” selgitas Glebova. „Esimest korda läksin Moskvasse jaanuarikuus, vahepeal võistlesin universiaadil, treenisin kuu aega kodus ning siis läksime juba koos Morozovi grupiga Jaapanisse MM-iks valmistuma,” lisas Glebova.

Treener toetab rahaliselt

Morozovi õpilaste sekka kuuluvad teiste seas näiteks 2007. aasta maailmameister Miki Ando (Jaapan) ja EM-i esikümnemees Javier Fernandez (Hispaania). Samuti treenis grupiga koos Gruusiale mullu Tallinnas peetud EM-ilt pronksmedali võitnud Elene Gedevanišvili.

Ent enne, kui Tokyo sai võimaluse pikisilmi oodatud MM-i korraldada, näitas loodus oma jõudu. 11. märtsi maavärina ja tsunami tõttu otsustati võistlus ära jätta.

„Elasime ja harjutasime lõuna pool Fukuokas, seega reaalselt me midagi ei tundnud, küll aga saime kiiresti aru, et olukord on väga tõsine ja ohtlik ning kui seis vaid halvenes, otsustati, et peame ära kolima,” rääkis Glebova maailma ärevuses hoidnud päevadest.

Uisutajate seas tekitas ebakindlust ka teadmatus, kas ja kus MM peetakse. Esmalt anti aega otsustamiseks Jaapanile, kuid kui nemad loobusid, jäid tõsiseltvõetavate kandidaatidena üles USA, Kanada ja Venemaa.

„Minu jaoks vahet ei ole, eriline oleks vaid siis, kui MM-i korraldaks Eesti, muidu ei ole ju oluline, kus riigis võistleda,” ei eelistanud Glebova ühtki võistluspaika. Küll aga pidi ta mõtlema, kas sõita Jaapanist Tallinna või koos grupiga ookeani taha.

„Kui kõik teised otsustasid USA-sse sõita, ei tahtnud ma üksi jääda,” sõnas Glebova, kes elas USA-s pikaaegse sõbranna Gedevanišvili juures.

„Anna Levandi toetas mind oma preemiarahadega (kultuurkapitali aastapreemia – toim), kuid loomulikult olen ka ise maksnud ning uisuliit on samuti aidanud,” rääkis möödunud aastal Torinos peetud MM-il 21. koha saanud Glebova.

Planeeritud MM-i ja toimuva MM-i vahele jäänud aja on uisutaja veetnud peamiselt oma töökohas, jäähallis.

Morozov, kes alustas maailmakuulsa Venemaa treeneri Tatjana Tarassova kõrval just koreograafina, mõtleb välja väga omapäraseid kavasid. „Minu lühikava on pea samasugune kui varem, kuid vabakavas oleme hästi palju muutusi teinud. Tehnika osas oleme trennis kõiki hüppeid proovinud, kuid mida MM-i kavva jätan, on alles kaalumisel. Üldiselt suudan hüpata kõiki kolmekordseid hüppeid, lisaks kaskaadi kahekordne axel – kolmekordne toeloop,” kergitas Glebova saladusteloori.

Kuna tänavu on esimest korda ka MM-il kavas kvalifikatsioonivõistlus, alustab Glebova hooaja ainsat tiitlivõistlust juba eeloleval teisipäeval.

„Usun, et võistlemisest vaid võidan, kvalifikatsioonis saan jää ära proovida ja kui peaksin jõudma 24 parema sekka, on mul juba kogemus olemas,” sõnas Glebova, kes on varem Megaspordi hallis kahel korral Moskva GP ajal võistelnud.