Tänasest reedeni toimub Tallinnas Euroopa HIV-i konverents, mis toob kokku ligi 500 rahvatervise spetsialisti 53 riigist. Konverents keskendub HIV-i ennetustöö ja terviseteenustega seotud väljakutse-tele ning saavutustele Ida-Euroopa riikides.

Eesti presidendi hinnangul pole võitu XX sajandi katkuks nimetatud haiguse vastu veel näha, sest aastakümneid välda-nud pingutustele vaatamata pole võimalik HIV-ga nakatunuid viirusest vabastada ega ka haiguse levikut vaktsiiniga peatada. Järelikult tuleb teha kõik endast olenev viiruse leviku tõkestamiseks, mis “eeldab nakatunu enda mõistusepä-rast käitumist, probleemi kui sellise teadvustamist, võimalusi ja tahtmist end ravida,” ütles president Ilves.

“Ennetustööd ei ole kunagi liiga palju, selle taha ei saa kunagi tõmmata ristikest ja öelda “tehtud!”,” lisas riigipea.

Konverentsi rõhuasetus on inimestel, kes süstivad narkootikume ning kes on peamiseks riskigrupiks HIV-i levikul Ida-Euroopas. Konverentsi ühe väljundina peaksid valmima soovitused Euroopa komisjonile, Euroo-pa riikide valitsustele ja rahvusvahelistele organisatsioonidele ning initsiatiividele, kuidas tõhustada riiki-devahelist koostööd.

Konverentsi „HIV in European Region – unity and diversity“ korraldab Tervise Arengu Instituut koostöös Euroopa Liidu Tervise ja Tarbijaküsimuste Rakendusametiga (EAHC), ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC), Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC), Euroopa Haiguste Maailma Tervise-organisatsiooni (WHO), ÜRO HIV- ja aidsivastase programmi (UNAIDS), Põhjamõõtme rahvatervise ja sot-siaalse heaolu partnerlus (NDPHS) ning teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega. Konverentsi põhirahas-taja on Euroopa Liidu Tervise ja Tarbijaküsimuste Rakendusamet.
Konverentsi korraldamist toetavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu, Ameerika Ühendriikide Suursaatkond Eestis ja koalitsioon „Ettevõtted HIV vastu“, eelkõige TBWA/Guvatrak, Coca-Cola Baltikum, Rimi Eesti Food, DHL Estonia, Radisson BLU Hotell Tallinn,TNS Emor.
Konverents toimub Nokia Kontserdisaalis.