-Läti president Valdis Zatlers otsustas parlamendi laiali saata. Kas tegemist on mõistliku otsusega?

Siin on arvamusi seinast seina. Üks arvamus on see, mida ütleb Läti president Zatlers, kuid vastupidisel arvamusel on näiteks endine president Guntis Ulmanis ja praegune seimi esinaine Solvita Āboltiņa. Samuti ka Zatlersi ainuke vastaskandidaat presidendivalimistel Andris Bērziņš. Nemad kõik on arvamusel, et poleks pidanud võrdlemisi lühikest aega koos käinud parlamenti laiali saata.

Samas võib praegune president näha, et praegune seimi koosseis ei teda niikuinii ei vali ning ta lihtsalt üritab protsesse kiirendada.

Olukord on Lätis üsna keeruline, ent teisalt on riigi majandus mingil määral juba tõusuteel. Läti poliitikas on praegu näha nii isiklikke ambitsioone kui ka riigimehelikkust.

-Kuidas tundub viimase aja sündmuste taustal Läti demokraatia tervis?

Läti süsteem erineb meie omast selles osas, et puudub riigi toetus poliitilistele parteidele. See annab võimaluse rikastele inimestele ja ka firmadele toetada Läti parteisid, mis on ühest küljes taunitav, ent samas ka arusaadav, kui riik seda ei tee.

Zatlers on öelnud, et praegune poliitiline süsteem on demokraatia privatiseerimine. Ulmanis on aga Zatlersi poolt esile kutsutud olukorda nimetanud teovõimetuseks.

Läti presidendist sõltub suuresti seimi tegevus, mis ei ole hea iseenesest süsteem. Teiseks on Läti presidendi võimalused peaministrit nimetada veelgi suuremad kui Eesti presidendil.

Olukord on suhteliselt keeruline, meil on vajadus ja õigus seda jälgida, sest Eesti, Läti ja Leedu on pisut kaugemalt vaadates üks piirkond ja kui ühel läheb halvasti, siis ei tähenda see teistelegi head.

-Kui selline sündmustejada oleks alanud Eestis, siis kas see oleks võinud tipneda parlamendi laiali saatmisega?

Ega Lätiski pole ükski senine riigipea säärast sammu astunud. Eesti olukord on mõneti teistsugune ning seega on siinkohal raske paralleeli tõmmata. Kui Eesti majandusel läks halvasti ja opositsioon süüdistas selles valitsust, siis president ei näinud isegi väga tõsist põhjust meie koalitsiooni ja peaministrit kritiseerida.