Elades okupeeritud territooriumil pole palestiinlastel õigust oma piiripunkte üles seada. Nii pääseb iga Israeli passikontrolli läbinu otse Jordani jõe läänekalda aladele ja linnadesse nagu Ramallah. Kunstitudeng Khaled Jarrar on otsustanud lünga täita ja pakub Ramallah’s bussidest väljuvatele turistigruppidele, et joonistab nende passi enda kujundatud Palestiina sisenemistempli, kirjutab Reuters.

„Usun kunsti, mis muudab maailma, mis räägib muutusest. Minu kunst on ühtlasi poliitiline seisukohavõtt,“ selgitab Jarrar, kes eelistab Ramallah bussijaama traditsioonilistele kunstigaleriidele.

Kuigi paljud lähedal asuvast Jeruusalemmast tulevad turistid on avaldavad tema projektile poolehoidu, on vähesed nõus laskma tal oma passi joonistada. Kanadast tulnud Jeff Reynolds kuulab Jarrari seletused ära, kuid keeldub oma passi kunstnikule andmast, sest kardab, et see tekitab lennujaama piirikontrollis talle probleeme.

Reale viisakatele äraütlemistele järgneb siiski ka hakkajaid turiste. „Toeatan Palestiinat väga, tegemist on okupatsiooniga. On üle mõistuse, et neil ei ole oma valitsust,“ sõnas Itaaliast läänekaldale turistitama tulnud Morgana Benedetti, kelle arvates on oleks tobe, kui ta saaks passi Israeli templi kuid Palestiina oma mitte.

Jarrari väikese ümmarguse templi peal on sõnad „Palestiina riik“ nii araabia kui inglise keeles, templi keskele on joonistatud õrnade lillede kohal lendav Palestiina päikeselind. Jarrar on oma sõnumi levitamiseks üles seadnud ka Facebooki lehekülje nimega Live and work in Palestine.

Palestiinlased tahavad luua 1967. aastal Israeli poolt enesele haaratud Jordani jõe läänekaldale ja Gaza piirkonda iseseisvat riiki, mille pealinnaks oleks Ida-Jeruusalemm. 20 aastat kestnud rahuläbirääkimised on liiva jooksnud ning palestiinlased on lubanud oma riigi loomiseks heakskiidu saamiseks septembris ÜRO poole pöörduda.