Kindral Petraeuse visiidi eesmärgiks oli saada ülevaade möödunud nädalal Helmandi provintsi keskosas alanud operatsioonist Omid Haft, kus osalevad ka Kuningliku Merejalaväe 42. Commando pataljon ning nende alluvuses teenivad Estcoy-12 ja Eesti demineerimismeeskond, teatas kaitseväe peastaap.

"Kindral Petraeuse peamiseks huviks oli Afganistani jõudude vastutuse ülevõtmine koalitsioonilt ning koostöö kohalikega," ütles Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Anto Kergand. "Kindral sai vahetu ja objektiivse ülevaate käimasolevast operatsioonist ja olukorrast ühes Afganistani kõige probleemsemas provintsis," lisas ta.

Kolonelleitnant Kergandi sõnul on see esimene kord kui koalitsioonijõudude ülem Afganistanis külastas eestlaste patrullbaasi.

Kindral Petraeus tunnustas Eesti kaitseväelasi ja kinkis oma meenemündi kontingendi ülemale, kompanii ülemale major Martin Kukele ja kompanii veeblile vanemveebel Rauno Koivistonenile.

Operatsioon Omid Haft algas eelmisel nädalal, selle eesmärgiks on laiendada ISAFi kontrollitavat ala koostöös Afganistani Rahvusliku Armee ning politseijõududega.

Afganistanis teeniv Estcoy-12 vahetas mais välja äsja kodumaale naasnud jalaväekompanii Estcoy-11. Kompanii peamine ülesanne on hoida oma vastutusala ja kaitsta kohalikku elanikkonda. Lisaks on kompanii ülesanneteks koostöös Afganistani Rahvusliku Armee ja politseiga toetada ülesehitustöid, hoida ala puhtana isevalmistatud lõhkekehadest ja vastase võitlejatest. Eelmisel nädalal tegi Eesti demineerimismeeskond kahjutuks 13 isevalmistatud lõhkekeha.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetusüksusest, lähikaitsemeeskonnast, demineerimismeeskonnast ja staabiohvitseridest.